Už odročené soudní jednání mělo proběhnout ve středu 19. prosince v 9 hodin. To se ale nakonec vůbec nekonalo. „Z důvodu nedoručení se jednání odročuje na 1. března 2019," řekla mluvčí okresního soudu v Děčíně Lenka Lasovská.

Pokud by se Ondreje H. nepodařilo soudu kontaktovat ani nadále, vydá na něj zatykač. „Zatykač by se realizoval prostřednictvím policie. Byl by předveden před soudce a ten by pak rozhodl, zda poputuje do vazby. To záleží na individuálním posouzení,“ dodala mluvčí.

Pokud by jej ale policisté nezastihli v místě trvalého bydliště, kde si předvolání k soudu ani nevyzvedl, je ve hře vyhlášení celostátního pátraní. Za týrání zvířete mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Ani samotné vyhýbání se trestu ale není přípustné. Úmysl tyrana by ale musel být prokazatelný.

Soud s Ondrejem H. měl proběhnout už 5. října 2018. Před Okresním soudem v Děčíně se sešly desítky lidí z různých koutů republiky, kteří zdvihali transparenty s nápisy Zastavme týrání zvířat! Proces s mužem, který dokázal takto ublížit zvířeti, chtěli vidět na vlastní oči. Verdiktu se nedočkali. 

Soud s tyranem psa Ronnyho byl odročen.
FOTO: Týraný pes přišel o oko. Soudu se jeho bývalý majitel vyhýbá

Že Ondrej H. na soudní jednání opět nedorazil, milovníky zvířat, kteří se o případ od samého začátku zajímají, velmi pobouřilo. Ačkoli je dnes pes už zdravý a žije spokojený život v nové rodině, lidé volají po spravedlivém trestu pro muže, který jej málem zabil. „Myslím, že bychom se neměli spokojit s tím, že pejsek se má už dobře, ale měli bychom se zajímat o to, co se stalo s člověkem, co mu tak ublížil. Pokud se nebudeme zajímat, jemu to projde a klidně příště ublíží dalšímu zvířeti, nebo dokonce člověku,“ konstatovala na účet tyrana na facebooku Tereza Kindl Nováková.

Podobný názor má i vedoucí děčínského útulku, který o zraněného psa pečoval, Eveline Jahelková. „Výrazy, které mě napadají, jsou nepublikovatelné. Doufám, že na něj a jemu podobné dojde. Ti se neštítí ničeho. Kdyby na něj uvalili vazbu hned, mohlo to být vyřešené,“ nebere si servítky vedoucí.

Dnes už je Ronnymu lépe. Čelist mu drží pohromadě fixační dráty, které bude muset mít několik týdnů.
Týraný pes Ronny z útulku se dočkal nového domova

K jednomu z nejznámějších případů otřesného týrání došlo na přelomu letošního února a března. Psa Ronnyho tehdy ze spárů jeho majitele zachránil děčínský strážník Václav Němeček. Ten se na základě anonymního udání dozvěděl, že v bytě v Tyršově ulici v Děčíně, který muž obýval, k týrání dochází. Pes po zjištění putoval do děčínského útulku. Měl zlomenou čelist, vykopané zuby, poškozené oči, podlitiny a oděrky. Jedno oko bylo natolik poškozené, že o něj pes nakonec přišel.