Marešovou blízce neznaly, po pracovní stránce ji označily za profesionála. Marešová podle obžaloby zabíjela pacienty draslíkem, hrozí jí až doživotní trest.

Sestry, které dnes u soudu vypovídaly, pracovaly většinou na lůžkové části interního oddělení. S Marešovou pracovaly ve směnách jen některé z nich. "Nepamatuji si, že bychom měly problémy nebo konflikty. Co jsem zažila já, tak byla k pacientům příjemná, nemůžu říct nic špatného," řekla u soudu Jana Havlová. Podle další ze sester Veroniky Formáčkové byla Marešová někdy na pacienty nepříjemná. "Občas na pacienty zvýšila hlas," řekla Formáčková. Od kolegyň se později dozvěděla, že Marešová údajně dříve podávala pacientům tlumící léky, aby spali. Sama ale prý nic takového nezaznamenala.

Marešová podle obžaloby pacienty zabíjela draslíkem od roku 2010 do loňského června. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Vinu odmítla. Pro obžalobu jsou klíčovým důkazem znalecké posudky. Kriminalisté neměli k dispozici těla obětí, zaměřili se proto na zdravotní dokumentaci a křivky EKG.

Hlavní líčení je naplánováno do konce týdne, vypovídat budou další svědci, především z řad bývalých i současných zaměstnanců nemocnice. V pátek by podle mluvčí soudu Marcely Trejbalové měli přijít na řadu znalci.