Jednadvacetiletou ženu, která má ještě jedno dítě, uznal vinnou z těžké újmy na zdraví s následkem smrti. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná si ponechala lhůtu pro odvolání. Podle právní kvalifikace případu ženě hrozilo až 16 let vězení.

Případ se odehrál loni v létě. Podle rozsudku žena se svou tehdy měsíční dcerou opakovaně třásla. Dítě přestalo dýchat a záchranná služba ho odvezla na specializované pracoviště do ústecké nemocnice. Tam i přes intenzivní péči lékařů po měsíci zemřelo. Lékaři odhalili několik různě starých poranění mozku, které podle znalců způsobilo třesení dítětem. Holčička měla také zlomené obě nohy. Podle soudu ubližovala dítěti opakovaně.

Nepřehlédněte: FOTO: Jedno auto skončilo na střeše, další shořelo

"Ze znaleckých posudků toto vyplývá, neboť úrazové změny, které tam byly nalezeny, byly různého stáří. To znamená, že vznikaly v různých dobách a vždy stejným mechanismem, takže to třesení muselo být opakované," řekl předseda trestního senátu Jiří Bednář.

Jedenadvacetiletá žena z Děčína u soudu v Ústí nad Labem.Zdroj: Deník/Karel Pech

Žena před soudem nevypovídala, v závěrečné řeči řekla, že skutku lituje. "Nevěděla jsem, že takový syndrom (baby shaken) existuje. Kdybych to věděla, tak to nikdy neudělám. Netřásla jsem s ní moc," řekla žena. Soud ale toto vyjádření odmítl.

"Je samozřejmé, že člověk nemusí vědět o existenci takového syndromu. Nicméně podstatné je, že každý člověk, který měl někdy v ruce dítě, určitě ví, že s tím dítětem je potřeba zacházet opatrně. Měsíční dítě hlavičku nemá fixovanou a při nezpevněném pohybu, kdy hlavička není fixována, může dojít k takovému následku. Každý, kdo takové dítě v ruce měl, to musí vědět. Paní obžalovaná nebyla prvorodičkou, nebylo to její první dítě, to znamená, že měla i zkušenosti se zacházením s dítětem," vysvětlil Bednář.

Advokát obžalované žádal překvalifikování případu na usmrcení z nedbalosti, k tomu ale podle Bednáře nebyl důvod. Ženu soud poslal do věznice s dozorem, zároveň jí uložil zaplatit zdravotní pojišťovně náklady na léčbu dcery, které za pět týdnů dosáhly milionu korun. Státní zástupce, který navrhoval trest na spodní hranici trestní sazby, se práva na odvolání vzdal.

Žena má ještě druhé, dnes tříleté dítě. To soud před měsícem svěřil předběžným opatřením do pěstounské péče její sestře.

Čtěte také: Policie prověřuje benešovskou žádost o evropskou dotaci