Zatímco dosud byl Šváb vyšetřován na svobodě, v úterý došlo k ostrému zvratu.

„Kriminalisté zadrželi jednoho z vrcholných představitelů města. Umístěn byl do cely předběžného zadržení.

"Budeme se rozhodovat, zda podáme podnět na vzetí do vazby," uvedla krátce po poledni děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Jméno zadrženého neuvedla, podle našich informací jde právě o Darka Švába.

„Policisté přišli na úřad 
a odešli s panem kolegou. Detaily případu neznám. Jeden  
z policistů mi sdělil, že jej zadrželi na 48 hodin. Abych s tím počítal, že nebude v úřadu a zařídil podle toho jeho chod," řekl Děčínskému deníku starosta Rumburka Jaroslav Trégr, který je sám obviněný kvůli údajnému zneužívání dotací určených pro mládežnických fotbal. I o této kauze jsme již psali.

„Zadržen může být podezřelý tehdy, pokud jsou pro to důvody. V tomto případě byly obavy, že dojde k ovlivňování svědků," vysvětluje dozorující státní zástupce Lukáš Otipka s tím, že nyní záleží na policii, zda podá podnět k uvalení vazby.

O kauze Darka Švába jsme psali ZDE…

„Pokud k tomu dojde, seznámím se se spisem a na základě toho se rozhodnu, zda podám soudu návrh na uvalení vazby," dodal státní zástupce.

Šváb čelí od letošního podzimu obvinění z dvou trestných činů. Loni měl údajně na poradě městské policie strážníkům vyhrožovat a také své podřízené pobízet k nekalým praktikám při výkonu jejich povolání.

Policie Švába zadržela s největší pravděpodobností proto, aby nemohl ovlivňovat svědky.

Podle někdejšího starosty města a současného senátora za ČSSD Jaroslava Sykáčka je to ostuda.

„Měl by zvážit rezignaci, je to ostuda pro město," řekl Děčínskému deníku Jaroslav Sykáček.

„Pro mne je to překvapující. Velice mne zajímají důkazy a jak to policie objasní. Každopádně je pro mne jako pro představitele ČSSD smutné vidět titulky, v nichž jsou zmiňování politici sociální demokracie v souvislosti s trestnými činy," uvedl poslanec za sociální demokracii a šéf ČSSD na Děčínsku Jaroslav Foldyna.

„Myslím, že to je jen špička ledovce," uvedla zastupitelka Bronislava Nedvědová s tím, že město je nyní rozbouřené – chystá se například petice proti úvěru 60 milionů korun, které minulý týden schválilo zastupitelstvo. Lidé nechtějí, aby si město peníze půjčilo, jenže Šváb to spolu se starostou Jaroslavem Trégrem, který také čelí obvinění, prosadili.

Dvaačtyřicetiletý Šváb je považován za jednoho z nejvlivnějších místních politiků ve Šluknovském výběžku. Místostarostou za ČSSD se poprvé stal už jako sedmadvacetiletý, pak byl zvolen ještě třikrát.

Více o obviněném starostovi Jaroslavu Trégrovi ČTĚTE ZDE…