Obžalovaná Věra Marešová, která dříve pracovala jako zdravotní sestra v Lužické nemocnici 
v Rumburku, vypovídala jako první.

Marešová čelí obžalobě 
z vraždy šesti pacientů. Pokud ji soud shledá vinnou, hrozí jí doživotní vězení. Zatím je od loňska ve vazbě.

Jak se hned první den soudu ukázalo, prokázání viny bude představovat dlouhodobý tvrdý boj s obhajobou. Především to bude boj samotné Marešové se svědky a znalci ze strany státního zástupce.

„Jsem obžalovaná, že jsem překročila hranici lidskosti. Nikdy jsem nic takového neučinila, nikoho jsem nezabila, nikomu jsem nepomohla zemřít. Před soudem to chci všechno dokázat," řekla Marešová u soudu.

V přípravném řízení mlčela. Kriminalisté tak nemohli vyčíst z jejích reakcí nic zásadního. Neměli zpětnou vazbu k obvinění a ke shromažďovaným důkazům. První výpověď tak učinila Marešová až na začátku soudního procesu. Hodinu a půl zdůvodňovala, proč považuje obžalobu za vykonstruovanou, svědecké výpovědi za tendenční až chybné.

Zpochybnila řadu důkazů, kritizovala jako tendenční znalecké posudky. Uváděla na svoji obhajobu řadu konkrétních detailů. Zpochybňovala 
i hodnověrnost zajišťování důkazů a věrohodnost jednotlivých důkazů.

Lze proto očekávat doslova argumentační „souboje" mezi svědky, kteří budou v procesu vystupovat, a obžalovanou bývalou zdravotní sestrou.

Po její výpovědi začal Marešovou vyslýchat soudce. To trvalo několik hodin. Soudce se detailně vyptával na fungování nemocničního oddělení, kde Marešová pracovala, došlo i na probírání jejího soukromého života.

Proces je sice plánován do srpna, ale už v pondělí bylo jasné, že vzhledem k aktivitě obhajoby se protáhne.

Marešová dala hned první den jasně najevo, že bude zpochybňovat veškeré argumenty obžaloby až do nejmenšího detailu – lze také očekávat pořízení dalšího znaleckého posudku ze strany obhajoby, který veškerou dokumentaci znovu zhodnotí.

První den sledovali trestní řízení i příbuzní obětí, celkem jich bylo sedmnáct. Po Marešové požadují odškodné. Lužická nemocnice, kde k vraždám několik let docházelo se nepřipojila, podle právního zástupce neumí vyčíslit škodu.

„Jsme ale účastníci řízení jako osoba poškozená," uvedl ředitel nemocnice Petr Dubravec.

Poté, co vyšly vraždy pacientů v nemocnici najevo, zpřísnilo ještě tehdejší vedení Lužické nemocnice pravidla.

„Ta nebyla špatně nastavena, jen byla zpřísněna," říká Dubravec s tím, že se třeba zavedl nový systém hlášení, či se zpřísnila práce s draslíkem. To, co se stalo, považuje za selhání jednotlivce.

„Něco takového je těžké odhadnout předem," dodal ředitel, které do své funkce nastoupil před několika měsíci, tedy až dlouho poté, co celý případ pronikl na veřejnost. Tehdy vládl nemocnici Darek Šváb, jenže byl ale letos ze své funkce odvolán.