Přímo ze sídla dotačního úřadu v Ústí nad Labem policisté ráno odvedli dva úředníky, šlo o jednu vedoucí odboru a vedoucího oddělení. Kromě nich byli zadrženi další dva lidé, jedním z nich je podle České televize bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz a druhým zástupce mosteckého hotelu Cascade, který žádal o 16milionovou dotaci. Úředníky už policie obvinila ze zneužití pravomoci a z poškozování finančních zájmů EU.

Policisté naposledy udělali razii v sídle dotačního úřadu 1. června. Kanceláře tehdy zapečetili a po čtyřiadvacetihodinové prohlídce si z nich odnesli dokumentaci ke čtyřem projektům a zálohy ze serverů. Dnes odvedli dva úředníky. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka jde o totožný případ. "Ano, je to v návaznosti na trestní řízení ze začátku června. Je podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů EU," řekl Hanták.

"Z obou trestných činů byli dopoledne obviněni tři lidé, čtvrtý zadržený je obviněn jen z druhého trestného činu," řekla Bradáčová. Návrh na jejich vzetí do vazby zatím ústecký soud neobdržel, podle Bradáčové zřejmě ještě podána nebyla.

Dva zdroje  potvrdily zadržení jedné ženy - vedoucí odboru, a jednoho muže, vedoucího oddělení. Zadrženými jsou podle těchto zdrojů vedoucí ústeckého územního odboru Irena Kotlanová a vedoucí oddělení vnitřních věcí Jan Martinovský. Třetím zadrženým je podle České televize Kušnierz a čtvrtým zástupce mosteckého hotelu Cascade. Ten patří realitní skupiny Crestyl a původně žádal o 16 milionů korun na rekonstrukci. Kotlanová vypovídala před soudem v Kušnierzově případě.

Pracovní zařazení zadržených Hanták potvrdit odmítl.

"Mezi obviněnými jsou i zaměstnanci úřadu, ale bližší podrobnosti k tomu dnes ani v příštích dnech sdělovat nebudeme," řekl policejní mluvčí.

Podle obžaloby si Kušnierz s třemi komplici říkal o úplatky za vyřízení dotací, celkové úplatky vyčíslila policie na 2,8 milionu korun. Desetiprocentní taxa je standard za vyřízení dotací, říkali podle obžaloby žadatelům.
Kušnierz byl vloni v březnu dočasně zproštěn ředitelského místa a později o něj přišel úplně. Letos na jaře  řekl, že se po propuštění z vazby zapsal na úřad práce. Na svobodě čeká na rozsudek, který má soud vynést 12. července. Státní zástupce pro něj požaduje sedm let vězení, on jakoukoli vinu popírá.

Policie začátkem června navštívila i krajský úřad, kde zapečetila kancelář náměstka hejtmanky Pavla Koudy a jeho spolupracovnice Evy Bulasové (oba ČSSD). Kouda jakoukoli spojitost s dnešním zatýkáním odmítl. "Zrovna sedím v autě a řídím, takže zadržený asi nebudu," řekl ČTK dopoledne. Více se k vyšetřování vyjadřovat nechtěl.

V dotačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj se přerozděluje 19 miliard korun, na 16 miliard už jsou podepsány smlouvy. Čerpání peněz je ale od letoška zastavené. Kromě soudu s Kušnierzem situaci vyhrotily i kontroly z ministerstva financí. Konstatovaly řadu pochybení a v jednom případě i značné předražení dotačního projektu, který podle ministerstva vypsal Ústecký kraj. Praktiky na úřadě kritizuje i jeho bývalý úředník Leo Steiner (KDU-ČSL), který začal spolupracovat s policií. "Jsou to malí úředníčci, zatímco velryby dál plavou v akvárku," glosoval dnešní policejní akci Steiner.