Tisíce rostlin konopí, obrovské množství řízků rostlin a několik pytlů nasušené marihuany. Takový je výsledek úterního zásahu rumburských kriminalistů ve Varnsdorfu, kdy se podařilo odhalit zřejmě největší pěstírnu konopí v historii Děčínska. Pikantní je, že pěstírna fungovala téměř na dohled policejní stanice.

Když kriminalisté v úterý vpadli do jednoho z varnsdorfských domů, nestačili se divit. Konopí tady totiž rostlo hned v několika patrech.

Na stopu obří pěstírně přišli kriminalisté dlouhodobým pátráním. Jak se ukázalo, trpělivá práce se jim vyplatila.

„Na místě jsme nalezli čtyři tisíce rostlin v růstu a dalších sedm tisíc řízků konopí. Zajištěno bylo také vybavení nutné k pěstování konopí," uvedla  policejní mluvčí Petra Trypesová.

„Při zásahu byli zadrženi čtyři cizinci. Zda bude podán podnět k podání návrhu na vzetí do vazby zatím není jasné. Vyšetřování stále probíhá a teprve jeho průběh ukáže další postup policie," dodala 
v úterý odpoledne Trypesová s tím, že je pravděpodobné, že kriminalisté z Rumburku podnět k podání návrhu na vzetí do vazby nakonec podají.

Milionové škody pěstitelů

Odhalení varnsdorfské pěstírny připravilo výrobce marihuany o miliony korun. Kromě rostlin totiž bylo na místě nalezené konopí určené k expedici v hodnotě několika milionů.

Dalších mnoho milionů měli pěstitelé v rostlinách 
a řízcích. Z těch je totiž možné získat až půl kilogramu nesušené marihuany z jedné rostliny. Gram sušené marihuany se pak prodává za 150 až 200 korun.

Šluknovsko se v posledních letech stává rájem pro výrobce například pervitinu nebo pěstitele konopí. Těží totiž
z toho, že je ze tří stran obklopené hranicemi s Německem, kde je po drogách z Čech velká poptávka. Proti německé produkci totiž mají výhodu ve výrazně nižší ceně.

Velkou část kriminálních činů spojených s drogami mají v poslední době na svědomí především Vietnamci, kteří se začali specializovat na výrobu drog ve velkém a jejich následný vývoz do Německa.

Problémů s výrobou drog ve vietnamské komunitě si všiml i předseda Česko–vietnam-ské společnosti a obrátil se na všechny Vietnamce žijící 
v České republice otevřeným dopisem.

„Znovu vás všechny vyzývám v zájmu vašich rodin a dětí i vašeho pobytu u nás, zabraňte poškozování dobrého jména Vietnamu v ČR i v EU 
a urychleně nahlaste veškeré drogové kriminální aktivity, tedy jakoukoliv výrobu nebo prodej drog," napsal v dopise Marcel Winter.

Podle jeho slov má vietnamská narkomafie z České republiky na svědomí již několik životů v sousedním Německu. Česko–vietnamská společnost proto zavedla anonymní linku, na kterou mohou přímo sami Vietnamci hlásit výrobu nebo dealování drog v jejich komunitě. Ta je totiž tradičně uzavřená a zahalená závojem mlčení. Doposud tuto možnost využilo 110 Vietnamců z celkového počtu 58 tisíc žijících v Česku.
Pro detektivy z rumburské kriminálky je úterní odhalení pěstírny již druhý velký úspěch v boji proti výrobcům drog během pouhého týdne.

Minulý týden ve středu totiž odhalili v Krásné Lípě velkovýrobnu pervitinu, která byla schopna vyrábět drogu v kilogramových várkách.

Na místě policie zadržela tři cizince. Ti ale po několika dnech k překvapení všech skončili na svobodě. Děčínský okresní soud na ně totiž odmítl uvalit vazbu.