Krve by se nedořezal v úterý ráno v lidech z Ústecké ulice v Děčíně. Ve třetím patře jednoho z domu totiž stálo dítě. Stačil tak jeden malý krůček a spadlo z výšky mnoha metrů na ulici. Na poslední chvíli ho zachránili děčínští strážníci.

Dítěte lezoucího do okna si všimli lidé z nedaleké firmy, kteří zalarmovali městskou policii. „Ten kluk tam byl 20, možná 25 minut. Nejprve jsme si mysleli, že jej za záclonou někdo drží. Ale nedržel. Vrávoralo tam a hrozilo, že spadne z okna dolů,“ řekla očitá svědkyně s tím, že pod okny stál muž připravený jej v případě potřeby chytit.

DVEŘE OD DOMU MUSELI VYKOPNOUT

Dozorčí služba poslala do Ústecké ulice nejbližší motorizovanou hlídku, která dorazila do tří minut. Na zákrok měli strážnici jen několik vteřin.

„Dítě v tu chvíli vstoupilo na venkovní šikmý parapet. Hlídka vykopla vstupní dveře do domu, doběhla do bytu, který naštěstí nebyl zamčený, a v poslední chvíli dítě zachránila,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Ilustrační foto
Startujeme nový seriál: Prvňáci z Habartic si focení užili

„Jako matce dvou dětí se mi neudělalo ani trochu dobře. Ale musíme pochválit strážníky za velmi rychlý zásah,“ poznamenala svědkyně úterní dramatické události.

Jak se záhy ukázalo, dítě v bytě nebylo samo. „Strážníci uvnitř objevili i spící osmnáctiletou matku, která se probrala až po hlasitém upozornění strážníků,“ doplnil mluvčí děčínské městské policie Tomáš Pavlík.

Strážníci se obrátili také na policii a orgán sociálně právní ochrany dětí.

PÁD Z VÝŠKY MOHL BÝT PRO DÍTĚ FATÁLNÍ

Pád z téměř desetimetrové výšky by pro dvouleté dítě nejspíše skončil tragicky. „Velmi nebezpečné je to proto, že se jedná o nekoordinované pády, kdy může dítě spadnout přímo na hlavu,“ připomněl mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Kromě poranění hlavy hrozí například velmi vážná zranění dutiny břišní spojená s masivním krvácením.

Tolik štěstí jako dvouleté dítě na Ústecké ulici neměla před dvěma lety holčička z Rumburka, která vypadla z okna ve výšce asi šesti metrů přímo na chodník. Naštěstí v tu chvíli okolo projížděla sanitka záchranky z Velkého Šenova, jejíž posádka si dítěte ležícího na chodníku všimla.

Dívenka měla jen několik odřenin v obličeji, ale žádná větší viditelná zranění nevykazovala. Přesto zasahující lékař pro jistotu rozhodl o leteckém převozu do ústecké Masarykovy nemocnice.

Malá holčička vypadla v Rumburku z okna.
Dvouletá holčička vypadla z okna na chodník, všimli si jí záchranáři