Na případu pracovali rumburští kriminalisté od října loňského roku a postupně shromažďovali důkazy. Těch se jim podařilo dát dohromady tolik, že jim soudce na konci července povolil domovní prohlídku v jednom z domů ve Chřibské. A jak se ukázalo, šli najisto.

„Uvnitř se nacházelo několik plastových a plechových kanystrů včetně různých kapalin, drobné nářadí, vařič a další věci sloužící k výrobě nedovolených látek," uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová.

Policisté následně obvinili devětapadesátiletého muže z Ústecka.

„Zpovídá se nejen z domácí výroby pervitinu, a to od počátku roku 2013 do konce července 2016, ale čelí i obvinění z jeho prodeje od listopadu 2012 až do ledna 2015," dodává Petra Trypesová.

Na poměry Šluknovska se ale jednalo spíše o malou varnu. Kromě vlastní spotřeby si měl podle policie její majitel přijít na necelých třicet tisíc korun prodejem pervitinu dalším lidem. Skutečná částka může být ale násobně vyšší.

Loni v létě policisté odhalili v Chřibské mnohem větší varnu, která byla součástí asijské drogové mafie. Běžní výrobci pervitinu využívají pro smíchávání chemických látek pet láhve, ve varně v Chřibské si výrobci pervitinu smíchávali chemikálie v padesátilitrových barelech pomocí stavebních míchadel, kterými se běžně míchá například malta.

Drogu ale nevařili přímo v Chřibské. Kvůli velmi silnému zápachu, který při vaření pervitinu vzniká, ji jezdili vařit do okolních lesů.