Celníci byli překvapeni. Na útvary Celního ředitelství v Ústí nad Labem se v posledních dnech obrací stále více občanů s dotazem, proč jim je zadržováno zakoupené auto. Dozvědí se, že naletěli podvodníkům.

„Již se na nás obrátilo nejméně pět občanů ČR s totožným dotazem, proč jim celníci zadržují vozidlo, které si prostřednictvím internetu zakoupili v zahraničí. Prý mají auto zadržené v Žitavě. Požádali jsme o prověření informace v rámci příhraniční spolupráce německé kolegy. Výsledek byl negativní,“ uvedl Jiří Nejedlý z ústeckého celního ředitelství.

Staronový trik

Nejedlý uvedl, že společným znakem podvodů je nabídka zánovního vozidla za nízkou cenu na internetu. Nabízeny jsou různé modely vozidel od oblíbených škodovek Octavia přes Audi až po Mini Cooper.

Podvodníci prodávají levně auta například s legendou, že uživatel získal práci ve Velké Británii, kde je mu vozidlo s levostranným řízením na obtíž. Proto se chce vozu rychle zbavit. Jakmile někdo projevil o vůz za „výhodný“ peníz zájem, obdržel e-mailem od přepravní firmy CargoX Vehicle Transport kupní smlouvu a instrukce k platbě. Příslib doručení vozidla transportní společností do 48 hodin po obdržení hotovosti se zdál zájemcům věrohodný.

Kupující 50 % z ceny vozidla zaslali na bankovní účet uvedený v internetové instrukci firmy.

Internetoví zájemci o auto za šikovnou cenu zaplatili dopředu ještě jednou: Obdrželi informační e-mail, že vozidlo bylo českou či německou celní správou zadrženo a je třeba zaslat další hotovost k zaplacení nějakého poplatku. Důvěřiví kupující také tyto peníze odeslali.

Když se ani poté nic nedělo, až potom se napálení zájemci o příjemně laciné auto obrátili s dotazem na celní správu, proč je jim auto zadržováno, a co mají dělat.

Bez poplatků

Podvedený kupec neměl auto zadržované celníky, nemusel nic platit, protože od vstupu ČR do EU je v rámci EU oběh zboží volný, bez veškerých celních formalit.

„Pokud jste kvůli nějakým poplatkům za auto přišli za celníky, naletěli jste zřejmě internetovému podvodníkovi. Poškozeným doporučujeme, aby se obrátili na orgány činné v trestním řízení, tedy na policii, případně státní zastupitelství, a podali trestní oznámení, neboť Celní správa ČR není v této věci věcně příslušná,“ uvedl Nejedlý.

Podvodníci ale mají jistě řadu podobných scénářů. Nemusí se vždy jednat o vozy z Velké Británie.

Poslední případ celníci zaznamenali před několika dny: Scénář byl stejný, jen s tím rozdílem, že si žena objednala auto z Portugalska. Naštěstí se dotázala celníků dříve, než odeslala druhou část peněz. Přišla zřejmě „jenom“ o pár desítek tisíc korun. Průměrná hodnota nabízených neexistujících vozidel je 3500 eur.

Stále dokola

Je nepochopitelné, že ještě dnes, po mnoha desítkách mediálně známých internetových podvodech, se najdou důvěřivci, kteří pošlou předem nějaké peníze za zboží, které si objednali u neznámého internetového obchodníka.

Jedinou jistotu má zákazník při platbě při dodání zboží. Ale jenom v případě, pokud jde o balíček, ve kterém nakonec nenajde jenom kus cihly.

Z tohoto pohledu je zajímavý případ, kdy v srpnu 2009 ústecká policie sdělila obvinění jednadvacetileté ženě z trestného činu podvodu.

Dívka nejméně od poloviny roku 2008 kradla pomocí internetu. Zaregistrovala se na různých inzertních a aukčních serverech v České republice a na Slovensku. Počítačově šikovná dívka vystupovala pod různými přezdívkami a e-mailovými adresami.

Od vydražitelů, kteří odpověděli na dívčin inzerát, si nechala zaslat na bankovní účet nebo složenkou přímo peníze a zboží jim neodeslala.