Podle dlouhodobých statistik mírně poklesl počet vykradených bytů, ale rozdíly v některých okresech jsou jenom malé. Dramatický pokles je znát v Teplicích, zhruba o polovinu, v jiných okresech je pokles významnější, jako například na Litoměřicku a Lounsku, ale obecně lze říci, že v okresech policie eviduje ročně od  necelé stovky až po více než sto padesát vykradených bytů.

Pokles počtu vykradených bytů je logický, protože rodiny kupují bezpečnostní dveře a celkově lépe zabezpečují byt, někteří byt připojují na centrální pult ochrany bezpečnostních služeb.

Pár týdnů

Novým fenoménem je střežení domova po dobu dovolené. Některé bezpečnostní agentury poskytují ochranu domům a bytům také na krátkou dobu, řádově týdnů. Například Severočeská bezpečnostní agentura (SBA) připravila akci na letní sezonu, která u nás sice je zatím málo rozšířená, ale v západní Evropě je běžná.

„Některé bezpečnostní agentury začaly v naší republice nabízet řešení pro případ, kdy odjíždíte na dovolenou a nechcete investovat do stálého zabezpečení bytu či domu. Bezpečnostní agentura rodině do bytu zapůjčí zabezpečovací zařízení, které není potřeba složitě instalovat ani programovat.

Tuto akci jsme zahájili také. Máme rekord, jeden zájemce  se nechal zabezpečit osm hodin před odletem na dovolenou. Během krátké návštěvy zabezpečíme objekt, nastavíme bezpečnostní plán a můžete v klidu odjet," uvádí k nové službě ředitel SBA Miroslav Hejna.

Pár desetikorun

Podle Hejny pokles cen elektronických zařízení dovoluje významně zlevnit služby, které by ještě před deseti lety bylo nutné počítat na stovky korun denně. „Cena za střežení objektu je u nás 70 Kč za jeden den, což je naprosto nesouměřitelné s tím, co by se stalo, kdyby se k vám vloupal nepozorovaně zloděj. Jde v podstatě o fyzickou formu pojištění. Protože k čemu vám je pojištění proti zlodějům, když vám ukradne zloděj věci, na které jste citově vázáni, nebo počítač s daty, které navždy ztratíte, nebo je budete dávat dohromady několik měsíců," zdůraznil Hejna.

Policejní psycholog Josef Kovářík k zabezpečení bytu uvádí, že lidé mají falešnou jistotu, pokud bydlí ve vyšším patře domu: „Zloděj může vniknout do bytu nad vámi, kde nemá soused bezpečnostní dveře, a ještě vleze k vám přes balkon. Takové kaskadérské kousky nejsou bohužel výjimkou. Proto elektronické zajištění výrazně zvyšuje zabezpečení bytu."

Pár zvířat

Máte doma dvě tři kočky, poskakuje vám v akváriu nebo v kleci králík nebo o křeček? Nebo poletuje v kleci pár andulek? Bezpečnostní čidla reagují na pohyb. Poplach může způsobit i vlnící se záclona.

Jenže bezpečnostní agentury mají vyřešeny i tento problém. Lze sledovací zařízení kalibrovat na určitou velikost a váhu. Proto ani pobíhající kočky a poletující andulky nemusí spustit alarm na pultu centrální ochrany.

Hejna zdůrazňuje: „Většina bezpečnostních agentur spojuje elektronické střežení ještě s nepravidelnou vizuální kontrolou neporušenosti dveří, případně oken, jde-li o přízemní byt nebo rodinný domek.

Pokud skutečně spustí poplach, vyjíždějí hlídky a dojezd je v řádu 5 či 6 minut, někdy 10, podle vzdálenosti objektu od stanoviště výjezdové skupiny. U nás máme zavedenou praxi, že ihned informuje také městskou a státní policii. Tím se výrazně zkracuje šance zloděje něco si z bytu odnést."

Podle psychologa Kováříka se zloděj v bytě pohybuje většinou delší dobu než při napadení prodejny: „Pokud vnikne zloděj do prodejny, většinou během krátké chvíle naskládá do připraveného zavazadla nejcennější kořist nacházející se na jednom místě v obchodu a během několika desítek vteřin, prakticky většinou do jedné až dvou minut, z obchodu uteče. V případě bytu má problém. Byt musí projít a prohledat, což představuje cenné minuty, které bezpečnostní agentury a policie využijí k příjezdu k napadenému objektu."

Jaká je nejlepší varianta ochrany před zloději? Každá bezpečnostní agentura by klientům měla doporučit kombinovat elektronické systémy s kvalitním mechanickým zabezpečením objektů. Kvalitní dveře, zámky, případně fólie a označení, že objekt je střežen agenturou.