Návštěvníci lyžařských středisek se mohou těšit na větší komfort, za který ale musí připlatit.

Klíny

O koruny až desetikorunu podraží jízdné v Klínech. Dosud se tam v hlavní sezoně lyžovalo celý den za 390 korun. Lanovku spustili vloni, návštěvnost se díky ní až zdvojnásobila. „Kdybychom započítali režii, bylo by zdražení větší," uvedl Josef Dlouhý ze střediska. V areálu rozšířili dojezd ke spodní stanici lanovky a mají novou pokladnu.

Mezi Klínovcem
a Fichtelbergem bude pendlovat autobus každou hodinu zdarma
Užší přeshraniční propojení lyžařských areálů nabídne letošní zima v Krušných horách. Lepší propojení sjezdovek a také komfortnější propojení s areálem v sousedním německém Fichtelbergu slibuje největší lyžařský areál v Krušných horách Klínovec. InterSkiregion Fichtelberg Klínovec tak nabídne celkem 27 kilometrů sjezdových tratí. Nově bude také mezi oběma vrcholy pendlovat autobus, který bude jezdit zdarma každou hodinu. Jeden a půl a vícedenní skipas v celém interski regionu vyjde na 1000 Kč.

Bouřňák

Ve skiareálu na Bouřňáku neudělali přes léto žádnou velkou investici. Podle nového ředitele Pavla Tetřeva centrum tíží několikamilionové dluhy. Ceny skipasů skiareál zachoval; celodenní jízdné vyjde na 380 Kč v hlavní sezoně.

Telnice

Změny čekají lyžaře v Telnici. Ze Švýcarska tam přestěhovali lanovku, dokončená by podle Jindřicha Holingera ze skiareálu měla být v polovině prosince. „Až se rozjede, stoupne cena celodenní jízdenky na 400 Kč a dětské na 300 Kč," řekl s tím, že děti nově budou platit sníženou sazbu až do 14 let. Novinkou je rozšířená spojnice mezi sjezdovkou Macháček a Cvičnou loukou.

Malečov

Prodloužení severní sjezdovky o 130 metrů je jednou z hlavních novinek v areálu na Malečově. „Posílíme osvětlení pro večerní lyžování a chceme koupit nové sněžné dělo, které nám ukradli zloději," uvedl Tomáš Hübsch ze skiklubu. Novinkou pro návštěvníky jsou i dobudované toalety.

Jedlová

Na sezonu skiareál Jedlová připravila nový dětský vlek nebo osvětlené sjezdovky pro večerní lyžování. Ceny zůstávají stejné tedy 20 korun za jízdu pro dospělé a 15 pro děti. Večerní lyžování pro děti zlevní na 10 korun.

Klínovec

Největší středisko Krušných hor výrazněji propojilo areál se sjezdovkami Slalomák a Turistická. „Lépe z nich bude možné sjet na lanovku Suzuki," řekl Adam Svačina ze skiareálu. Cena skipasu zůstává na 590 Kč za jednodenní, dětská 440 Kč, studentská 530 Kč, nově je jeden a půl- denní pro dospělého za tisíc .

Horní Podluží

Osvětlená sjezdovka se dvěma vleky nebo sjezdovka s překážkami pro snowboardisty čeká na návštěvníky skiareálu v Horním Podluží. Celodenní permanentka vloni vyšla na 400 korun.

LoučnáLyžařský areál Loučná se nachází v sousedství s německým Oberwiesenthalem. Nabízí 2 lyžařské vleky a 3 sjezdovky, které jsou vybaveny systémem umělého zasněžování. Celodenní permanentka vyjde na 290 korun. Děti do 10 let mají zvýhodněné jízdné.

Mezihoří

Ve středisku v Mezihoří je jedna červená a jedna černá sjezdovka. Jsou osvětleny i uměle zasněžovány.Tři hodiny lyžování vyšly na 200 Kč.

Bude sníh? Asi jen na horáchListopad i prosinec budou podle dlouhodobých předpovědí meteorologů teplotně nadprůměrné. Sníh se objeví jen ve vyšších polohách hor. Podle Petra Dvořáka z Českého hydrometeorologického ústavu Česko tuhá zima nečeká.

Kdy napadne první sníh?Už napadl. Byl to ale jen poprašek ve vyšších polohách. Listopad i prosinec bude teplotně nadprůměrný. Na sníh to podle současných informací nevypadá. I když v údolích bude sychravo a mlhy, na horách by mělo být slunečno. Konec listopadu by měl být teplotně podprůměrný, ale tak dlouhodobé předpovědi jsou pravděpodobné asi na dvacet procent. Takové my ani neděláme.

A jaká je ta průměrná teplota?Za posledních třicet let na území Česka byla průměrná teplota v listopadu 2,3 stupně, v prosinci minus 0,5 a v lednu minus 2,1 stupně Celsia.

Na tuhou zimu to nevypadá?Na takovou zimu jako byla ta v roce 2012 zatím ne.