V působivé adventní atmosféře pevnosti se hosté mohou naladit nejen na Vánoce, ale vypravit se také vstříc více než čtyři století dlouhé historii, která zde na hosty dýchá na každém kroku, ze zdí a hradeb pevnosti rozkládající se na náhorní plošině o rozloze devíti pražských Staroměstských náměstí.

Na tržišti jsou s láskou zdobené středověké stánky různých místních umělců a řemeslníků, u kterých návštěvníci zajisté najdou zcela neotřelé nápady na osobité vánoční dárky. Tam je k dostání i lahodná pevnostní štola, svařené víno či punč. Součástí trhu je též betlém s opravdovými zvířaty, dřevěná vánoční pyramida z Krušných hor a výzdoba s 250 vánočními stromečky.

Vánoce pronikly i do kasemat

Pod pískovcovou klenbou kasemat Medvědí díra a Jeřábích kasemat (Bärenloch- und Kranichkasematte) vznikne úplně nový vánoční svět vyzdobený tucty svítících ochranovských hvězd (adventní hvězdy z Herrnhutu). Pískovcové klenby kasemat v bílé záři tradičních ochranovských hvězd poskytnou tajuplné pohádkové místo pro zdobné stánky regionálních obchodníků. Najdete tu například prodejce saských vín či lokální výrobce čokolády. Délka podzemních chodeb v pevnosti, v nichž se vánoční trh koná, je 183,4 m.

Tato kasemata nesou zvláštní jména, mimo výše uvedených Jestřábích kasemat a kasemat Medvědí díra tu najdete také kasematy Parkánové a Pekárnové (Bäckereikasematte und Zwingerkasematte).

Nechybí rekordní adventní kalendář

Pozoruhodný je také adventní kalendář ve Starých kasárnách (Alte Kaserne). Ten je se svými 112 metry nejdelším adventním kalendářem, který se nachází v nejstarších dochovaných kasárnách v Německu. Tam, kde kdysi bydleli vojáci se svými rodinami, se o 420 let později otevře každý prosincový den jedno rozzářené okénko. A když se v Saském Švýcarsku zešeří, ozáří celou adventní podívanou romantické světlo vánočních řetězů, které jsou dohromady více než 1,3 km dlouhé.

Pevnost nabízí také bohatý vánoční program. Od kreativní dílny pro děti, přes loutková pohádková představení až po výstupy žonglérů a kejklířů či historickou vánoční hudbu. A nechybí ani Mikuláš a jeho chaloupka, na které je speciální schránka, do níž mohou děti vhodit dopis Ježíškovi.

Ke každoročním vrcholným událostem na Königsteinu patří i porcování letos již 10,18 metru dlouhé vánoční štoly upečené v pevnostní pekárně. Letos se porcovala při zahájení 18. historických romantických vánočních trhů v sobotu 1.prosince. Zajímavostí je, že štola je s každým novým ročníkem adventních trhů vždy o jeden centimetr delší.

Vánoční trh na nádvoří Stallhof

Drážďany mají letos osm vánočních trhů. Mezi ty nejkrásnější patří středověký vánoční trh na nádvoří zámecké stáje Stallhof s nádhernou kulisou klasických historických nástěnných maleb zámecké fasády. Vchod je hned za budovou Muzea dopravy Johanneum, v blízkosti kostela Frauenkirche a možná již z dálky uslyšíte trumpety a středověké hudební nástroje, na které tam denně vyhrávají muzikanti. O víkendech se platí vstupné, během týdne je vstup zdarma. Večer je velkou atrakcí společné koupání v dřevěných vědrech.

Na celkem čtyřiačtyřiceti středověkých stáncích trhu jsou k dostání i dobové dobroty a nápoje a uvidíte tu starodávné řezbáře, soustružníky, hrnčíře, neckáře, provazníky, kožešníky a řemenáře, kabátníky, truhláře, kováře a lžičkáře. Ohřát se můžete u kováře, ale také u sálajícího tepla pekařovy pece na dřevěné uhlí, nebo u grilovaných specialit, ochutnat horkou medovinu, vína a ovocné lektvary.

Středověcí muzikanti tu budou hrát, těšit se můžete na pestrý repertoár a na hudební nástroje, které jste možná ještě nikdy neviděli a ani netušíte, že existují. Budou tu chrliči ohně, kouzelníci i rytíř na jednorožci.

Jako jeden z mála vánočních trhů má ten ve Stallhofu otevřeno i po vánočních svátcích.

Skvělý Louskáček v Semperově opeře

Pohádkový balet o dvou aktech Petra Iljiče Čajkovského patří k tradičnímu adventnímu repertoáru Semperovy opery. Jeho magická vánoční tématika vyprávějící o dívce Marii, která pod vánočním stromkem objeví zcela úchvatný dárek, který si okamžitě zamiluje. Ano, tím dárkem je dřevěná figurka, malý louskáček na ořechy. Tento panáček vzápětí oživne a zavede Marii i diváky sledující tento kouzelný balet do říše Vánoc a dětských snů.

Premiéra baletu Louskáček Petra Iljiče Čajkovského se konala v Sankt Petersburgu v roce 1892. V současné době balet patří k nejčastěji uváděným baletům na světě.

Nanejvýš melodická hudba bohatě a s mnoha obměnami podmalovává a ilustruje jak atmosféru a prozaické scény vánočních svátků, tak i velkolepé tance v zábavné snové části. Produkce baletu Semperovy opery klade důraz na tradiční a zároveň nápadité verze díla a pohádku přenáší do prostředí drážďanských Vánoc. V jedné z hlavních rolí můžete vidět i Jiřího Bubeníčka. Autory choreografie jsou Aaron S. Watkin a Jason Beechey.

Užitečné informace

18. Historický romantický vánoční trh na pevnosti Königstein

„Königstein zimní pohádka"

Termíny: 8. - 9. prosince, 15. - 16. prosince, 22. - 23. prosince 2012

Otevřeno: sobota a neděle, 11.00 - 19.00 hodin

každou adventní neděli v 15.30 hodin königsteinský Mikuláš přinese na pevnost ranec plný dárků a nadělí dětem malé dárečky. Ve slavnostně vyzdobeném posádkovém kostele zazní rovněž o nedělích v době od 13.00 do 16.15 hodin předvánoční varhanní koncerty.

každý den v 16.00 hodin otevření okénka nejdelšího adventního kalendáře v Německu

Dětská železnice tzv. „Wichtelbahn"

železnicí se mohou povozit malí i velcí, 3 okruhy stojí 1 euro

Výzdoba trhu

Krušnohorská vánoční pyramida měří tři metry, v areálu pevnosti je 250 vánočních stromečků a 1,3 kilometry světelných řetězů

Zajímavosti vánočního trhu

100 stánků historických obchodníků a řemeslníků, kejklíři, baviči a historická vánoční hudba, jesličky se živými zvířaty, 15minutové varhanní koncerty v kostele Garnisonskirche, dětská výtvarná dílna výroba vánočních dárků, malování

Vstupné obsahuje použití výtahu a vstup na všechny výstavy:

letní / zimní sezona: dospělí 8 / 7 eur, zlevněné 6 / 5 eur, rodinné (tj. max. 4 děti do 16 let + 2 dosp.) 21 / 18 eur

skupiny od 20 dospělých 7 / 6 eur, skupiny od 15 dětí či školní třídy 3 / 2 eura za osobu, nárok na slevu mají žáci, studující a tělesně postižení po předložení průkazu

audioguide v češtině 2,50 eura (k dispozici jsou i další jazyky)

ke každému audioprůvodci za 2,50 eura je jeden dětský audioguide (6-12 let) zdarma

Na vánoční trh (8 .- 9.12., 15. - 16. 12., 22. - 23. 12. 2012) se neplatí žádné vstupné, ale je nutné zaplatit běžné vstupné do pevnosti. Všechny výstavy na pevnosti jsou otevřené, je tudíž možné navštívit také všechny vnitřní prostory pevnosti.

Informace v češtině: www.festung-koenigstein.de

Vánoční trh na nádvoří Stallhof

- naproti kostelu Frauenkirche, mezi budovou Johanneum (Muzeum dopravy) a zámkem

Termín: otevřeno do 23. prosince (do 21.30 hodin) a 27. - 30. prosince, denně vždy od 11.00 do 21.30 hodin

Vstupné: 3 / 2 eura (platí se pouze o víkendech)

Více na: http://www.mittelalter-weihnacht.de (DE)

Semperova opera

náměstí Theaterplatz

Více na: www.semperoper.de (CZ / DE / EN)

Jízdní řád adventních vlaků

Na vánoční trhy do Drážďan jedou o adventních víkendech mimořádné přímé vlaky.

V těchto vlacích platí síťová jízdenka Labe-Elbe. Tato jízdenka spojuje Čechy a Sasko a platí mj. také na MHD v Drážďanech.

Upozornění: na začátku prosince se mění jízdní řád Českých drah.

S jízdenkou Labe-Elbe lze cestovat i rychlíky a vlaky EC na trase mezi Ústí nad Labem a Děčínem. Tato jízdenka byla přejmenována. Od 12. prosince 2010 se již nejmenuje REGIONet, ale „síťová jízdenka Labe-Elbe".

Adventní víkendy: 8. a 9. 12., 15. a 16. 12., 22. a 23. 12. 2012

Ústí nad Labem -> Drážďany

Odjezd 9.15 z Ústí n. L., 9.33 ze stanice Děčín (zastávky 9.48 Bad Schandau, 9.54 Königstein, 10.07 Pirna).

Příjezd 10.19 na hl. nádraží Dresden Hbf.

Drážďany -> Ústí nad Labem

Odjezd 15.55 ze stanice hl. nádraží Dresden Hbf (zastávky 16.04 Pirna, 16.18 Königstein, 16.23 Bad Schandau), 16.43 Děčín.

Příjezd 16.58 do stanice Ústí n. L.