Základnu měla podle dřívějšího rozhodnutí obsluhovat slovenská firma Air-Transport Europe (ATE). Zakázku ale napadla u antimonopolního úřadu kvůli údajně nízké ceně konkurenční DSA, která nyní v oblasti působí.

LUDVÍKŮV PŘEDHŮDCE POCHYBNOSTI NEMĚL

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal v listopadu předběžné opatření, podle kterého nesmí ministerstvo smlouvu na provoz letecké záchranné služby v Ústí nad Labem zatím podepsat.

Ministerstvo za Ludvíkova předchůdce Svatopluka Němečka (ČSSD) s pochybnostmi o nízké ceně nesouhlasilo. Tvrdilo, že cena je adekvátní a je možné za ni službu provozovat. Uvádělo také, že pokud by muselo nabídky znovu posoudit, rozhodlo by zřejmě stejně.

"Vzhledem k tomu, že ÚOHS předběžným opatřením zakázal uzavření smlouvy pro provozování vrtulníků letecké záchranné služby na základně v Ústí nad Labem, protože pochyboval o mimořádně nízké nabídkové ceně, rozhodl jsem se toto rozhodnutí o výběru zrušit. Nová hodnotící komise teď tedy znovu posoudí tuto část veřejné zakázky. Věřím, že je to nejrychlejší cesta k dořešení celé věci," uvedl Ludvík, který se ujal funkce minulý týden.

ZAJIŠTĚNÍ Z PRAHY JE NEDOSTATEČNÉ

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník v pondělí řekl, že ředitelství nemá k dispozici žádné oficiální vyjádření z ministrstva. "Proto se zatím k věci nemůžeme vyjadřovat," uvedl mluvčí.

V nové devítičlenné komisi zasednou čtyři zástupci ministerstva zdravotnictví a dále lidé z Úřadu pro civilní letectví, Agentury vojenského zdravotnictví, Letecké služby Policie ČR, hasičské služby Královéhradeckého kraje a ministerstva obrany. Podle ministerstva zdravotnictví bude komise svolána v nejbližším možném termínu.

Kvůli průtahům se ministerstvo za Němečka dohodlo s policií, že bude službu v Ústeckém kraji od ledna zajišťovat ze základny v Praze. Zajištění letecké záchranné služby vrtulníkem z Prahy považují záchranáři z Ústeckého kraje za nedostatečné.