Hnutí ANO považuje dvojkoalici s KSČM za prioritu. V zastupitelstvu by měla 33 z 55 křesel. Trojkoalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO by dala dohromady těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů.

NENÍ DŮVOD K ZAVÍRÁNÍ DVEŘÍ

„Nevylučujeme žádnou možnost. Musím objektivně říct, že jednání, která jsme měli s vyjednávacím týmem ANO, byla velmi seriózní. Takže nemáme důvod, abychom si někde zavírali dveře," řekl Bubeníček s tím, že se ale bude chtít sejít se sociálními demokraty a koalicí SPD-SPO, která je v zastupitelstvu nováčkem.

„Pak přijde moment, kdy krajský výbor musí udělat nějaké rozhodnutí," dodal hejtman.

Bubeníček současně zkritizoval středeční výrok předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který prohlásil, že komunistům ponechají hejtmana, pokud jim zůstane rozhodující většina v krajské radě.

NEŠŤASTNÉ VYJÁDŘENÍ BABIŠE

„To je nabídka, která je spojena s poměrem míst v radě, a tam máme mít dominantní pozici. Hejtman bez našich lidí nebude moci rozhodovat. Křesla v radě jsou důležitější než hejtman a pan Bubeníček, nevím, že by měl nějaký skandál, že by něco ukradl," nechal se slyšet Babiš.

Podle Bubeníčka bylo jeho vyjádření nešťastné. „Takto naostro se to v politice neříká. I to bylo signálem pro některé členy výboru, abychom dále jednali o obou variantách," upozornil hejtman.

Lídr sociálních demokratů Jaroslav Foldyna vydal už v úterý prohlášení, že ČSSD bez komunistů neuzavře žádnou koalici. Volební jednička SPD-SPO Petr Šmíd pak Deníku řekl, že jeho strana se rozhodně chce podílet na vládě v kraji.

„Uděláme všechno pro to, abychom byli právoplatným členem nějaké koalice. Nemáme žádné negativní zkušenosti s žádnou politickou stranou, která získala mandáty. Myslíme si, že se můžeme bavit s každým," zdůraznil Šmíd.

Krajský výbor KSČM, který rozhodne o dalším postupu, se znovu sejde pravděpodobně ve středu. „Povolební jednání jsou plná zvratů, co platí v úterý, neplatí ve středu. Ale na druhou stranu prohlášení sociální demokracie bereme jako výrazný projev důvěry," dodal Bubeníček.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje má 55 členů. ANO získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět.