S blížícími se volbami si i oni uvědomují, že ne všechny věci, s kterými usilovali o přízeň voličů, se jim podařilo prosadit. Poslanec Radim Holeček z ODS měl například na billboardech heslo Pracovitost se musí vyplatit, čímž narážel na výnosné kšefty při provozování ubytoven a vyplácení sociálních dávek. Čtěte také rozhovor s Radimem Holečkem: ODS už nemá na Ústecku žádné skutečné osobnosti

„Za tu dobu, co jsem ve sněmovně, se s tím v některých částech našeho regionu nedalo hnout. Jsou zkrátka stále místa, kde chodit do práce je méně honorované než sedět doma na podpoře," uvedl Holeček a přiznal i další, nadregionální témata, ve kterých jako poslanec selhal. „Nezabránil jsem bláznovinám typu EET a zákazu kouření v restaurací," uvedl Holeček.

Michalu Kučerovi (TOP 09) se zase nepodařilo prosadit, aby peníze z těžby uhlí zůstávaly v kraji. „Předložil jsem zákon, aby část doplatku za dobytý nerost dostávaly obce, část kraj a část aby šla do státního rozpočtu. Tohle neprošlo, hlasovali proti tomu koaliční poslanci," uvedl Kučera.

JEZ NA MRTVÉM BODĚ

Dalším důležitým regionálním tématem jsou zdlouhavé přípravy stavby jezu u Děčína, který má pomoci k celoročnímu splavnění Labe. Tato stavba se připravuje již celých dvacet let. Téma si za své vzal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Bohužel bez zdárného výsledku.

„Ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy v této chvíli neustále přešlapují a nic se nevyřešilo, do problému vstupuje i Evropská komise se svými evropsky významnými lokalitami a nákladní i turistická plavba umírá. Na frak samozřejmě spolu s tím dostává i národní hospodářství," řekl Foldyna, který přiznává, že se prozatím stále nezdařilo prosadit ani kupříkladu zákon o sociálním bydlení. Čtěte také: Egypťané postavili rychleji pyramidy, než my jez na Labi

„Slíbili jsme lidem, že vytvoříme nějaký standard v otázce sociálního bydlení, a to jsme stále nesplnili. Přijatý není ani zákon, kterým by se řešila situace matek samoživitelek," podotkl Jaroslav Foldyna.

SLIBY KOPÍRUJÍ REPUBLIKOVÉ VEDENÍ

Podle politologa z Katedry politologie a filozofie ústecké univerzity Lukáše Novotného nejsou sliby politiků v Ústeckem kraji nějak zásadně odlišné, než je tomu u republikového vedení politických stran.

„Programy a regionální specifika se teprve ladí. V Ústeckém kraji půjde tradičně o sociální otázky. O tom, že jde o významné problémy, svědčí to, že levicové strany jsou zde dlouhodobě úspěšné. Také očekávám, že se objeví jako téma soužití s Romy a otázka migrační krize. To zde vše bude jistě rezonovat," sdělil Novotný.

Co se týká politického prostředí, dle jeho názoru se v krajském Ústí ukazuje poněkud horší politická kultura. „ANO si líže rány z krajských voleb, kdy bylo odsunuto do opozice. ODS odstavila poslance Holečka a dá se čekat, že její krize bude pokračovat," dodal Novotný.

A přestože komunální volby jsou až v roce 2018, v krajském Ústí se již nyní bilancuje, co se z předvolebních slibů povedlo, a co ne. Například hnutí PRO! Ústí si je vědomé, že v otázce regulace hazardu si zřejmě vzalo příliš velké sousto. Čtěte o hazardu v Ústí: Město opět řeší hazard, nulová tolerance v Ústí nebude

„Již dříve jsme vypracovali dvě varianty hazardní vyhlášky, ale bohužel chybí vůle některých zastupitelů i vedení města, které i přes obecné proklamace zatím s žádným vlastním návrhem regulace nepřišlo," sdělil za hnutí Jan Hrouda.