Když se v Ústeckém kraji narodí chlapeček, pravděpodobně dostane od rodičů křestní jméno Jan. Taková volba je ale trošku rebelská. V téměř všech ostatních krajích totiž vládne u miminek mužského pohlaví jméno Jakub. V případě, že novopečený rodičovský pár hledá jméno pro holčičku, jde najisto. Prim v Česku hraje Eliška, Ústecký kraj nevyjímaje. Vyplývá to z každoročního žebříčku, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Statistika se týká dětí narozených v lednu tohoto roku.

„Nejoblíbenějšími dívčími jmény byly letos v lednu Eliška, Anna a Sofie. U chlapců to byl Jakub, Jan a Adam. Sofie i Adam jsou v první trojici poprvé v historii sledování,“ řekl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Zoo Děčín.
Zoo nabízí levnější vstup

Na prvních třech místech se u chlapců od ledna 1999, kdy začali statistici jména sledovat, vystřídalo pět různých jmen, u dívek jich bylo deset. Například Tereza skončila letos pátá, nejhůř v historii sledování, Tomáš se podruhé za sebou nevešel na jedno z prvních třech míst.

Podívejte se, kde se děti rodily v loňském roce:

Kromě celkového vítězství bylo jméno Jakub nejoblíbenější i v krajích, a to v jedenácti z nich. V Ústeckém a Jihočeském kraji zvítězil Jan, ve Zlínském Matyáš. V celkovém pořadí desátý Dominik byl v Karlovarském kraji první společně s Jakubem. U děvčat se na první místa dostalo šest různých jmen. Nejčastěji šlo o Elišku a Annu.

„V Ústeckém kraji se umístila na prvním místě Eliška, druhá skončila Anna a třetí pozice patří jménu Ema,“ informoval Tomáš Chrámecký z oddělení vnější komunikace ČSÚ.

Nejčastější jména rodičů a potomkůIlustrační fotoZdroj: DeníkMezi otci bylo nejvíc Janů, Petrů a Martinů. Matky se nejčastěji jmenovaly Lucie, Jana a Petra. Nejvíce párů, kterým se v lednu narodil potomek, byl Petr s Lucií. Ze statistik vyplývá, že dědění je výrazně častější u chlapců. Celkově má zděděné jméno 17,0 % synů a pouze 4,1 % dcer. U dívek jsou rodiče zase kreativnější. Od ledna 1999 se v první dvacítce nejoblíbenějších jmen vystřídalo 35 různých dívčích a 28 chlapeckých jmen.
Zdroj: ČSÚ za leden 2018

Statistici zaznamenali i několik neobvyklých jmen. „U chlapců to byl například Albín, Gaston, Mikeš, Kaito nebo Ragnar. Z dívčích jmen šlo třeba o Andělínu, Caitlín, Lujzu, Sibylu nebo Lily Hope,“ doplnil Chrámecký.

To, že dokážou rodiče někdy povolit uzdu své fantazie opravdu hodně, dokazuje příklad z Chabařovic u Ústí nad Labem. Loni na jaře tam dala Sandra Stojková svému synovi jméno Donatelo Versace Stojka. „Donatelo se zalíbilo staršímu synovi, který se inspiroval seriálem Želvy Ninja. Versace jsem vybrala já, takže místo jednoho příjmení má hned dvě,“ vysvětlila tehdy Sandra Stojková.

Vlčí hora v noci.
Výhledů na severu přibude