Kromě návštěv významných firem ho v Krupce, Štětí, Libochovicích a Podbořanech čekají i setkání s občany.

„Otevřené debaty s občany na náměstích, kde bude odpovídat na dotazy bez mediálního zprostředkování, považuje pan prezident za nejdůležitější a nejzásadnější. Velmi se na ně těší," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

MOŽNÁ SI ZASTŘÍLÍ

Nejzajímavějším bodem programu bude zastávka na vojenské střelnici ve Vršovicích na Lounsku. Prezident si tam prohlédne vojenskou techniku a zbraně. Možná si z jedné i zkušebně vystřelí. Jeho program pokaždé sestavují lidé z kanceláře hejtmana Ústeckého kraje.

„Samozřejmě ho musí schválit Hrad, ale zatím s našimi návrhy nebyl žádný problém. Snažíme se volit místa, kde pan prezident ještě nebyl. Ústecký kraj je tak rozmanitý, že je stále z čeho vybírat," podotkla krajská mluvčí Lucie Dosedělová.

NAJÍT ORIGINÁLNÍ DAR NENÍ LEHKÉ

Vymyslet originální dar hodný prezidenta republiky ovšem není vůbec jednoduché. Z Ústeckého kraje si už Miloš Zeman odvezl nůž rybičku firmy Mikov, šperky a sklo s českými granáty, hůl s rukojetí ve tvaru českého lva, lampu zdobenou vitrážemi i koš regionálních potravin. Dnes mu hejtman Oldřich Bubeníček předá malý orloj.

„Pan prezident dostane ručně vyřezávané dřevěné hodiny vyrobené na míru speciálně pro tuto příležitost," popsala Dosedělová. Stojací hodiny, které jsou vysoké zhruba metr a osmdesát centimetrů, vyrobili studenti Střední odborné školy Litvínov - Hamr. „Byla to pro ně velká čest," dodala mluvčí.

Hodiny už Ústecký kraj vystavoval na Zahradě Čech. Podle mluvčí o ně byl tak velký zájem, že se kraj rozhodl vyrobit podobné hodiny přímo pro prezidenta. Jeho žena Ivana si z kraje tentokrát odveze dvě skleněné broušené mísy zdobené pravým českým granátem.

Dárky přiveze i prezidentský pár. Co přesně to bude, je zatím tajné. „Dárek pro pana hejtmana bude překvapením," řekl Jiří Ovčáček.

Dary pro prezidentský pár, které předává hejtman při setkání s krajskými zastupiteli na krajském úřadě, vymýšlí odbor kancelář hejtmana. Na letošním daru začali jeho zaměstnanci pracovat, jakmile se o návštěvě dozvěděli. S nápady přitom přichází i sám hejtman.

„Vymýšlet dary pro pana prezidenta není úplně jednoduché, protože pan prezident tady v uplynulých dvou letech byl už dvakrát. Stále se snažíme přijít s něčím originálním," uvedla Lucie Dosedělová.

TŘÍDENNÍ NÁVŠTĚVA ZA PŮL MILIONU

Zatímco při posledních dvou návštěvách kraje prezident s manželkou nocoval na ústecké Větruši, teď bude ubytovaný v Clarion Congress Hotelu v Ústí nad Labem.

Náklady na jeho návštěvy platí krajský úřad z vlastního rozpočtu. Za třídenní pobyt loni v prosinci utratil přes půl milionu korun. Nejvíc peněz stojí luxusní obědy a večeře, ubytování a dary.

Program návštěvy Miloše Zemana v Ústeckém kraji 1. den návštěvy: středa 23. 11. - 10:30 ÚSTÍ NAD LABEM, příjezd prezidentského páru ke krajskému úřadu, setkání se členy zastupitelstva kraje za účasti starostů měst a obcí Ústeckého kraje; 11:35 podpis prezidenta republiky do pamětní knihy kraje a předání daru; 14:25 TEPLICE, setkání se zaměstnanci společnosti HIT OFFICE; 16:15 KRUPKA - setkání s občany města na Mariánském náměstí
2. den návštěvy: čtvrtek 24. 11. - 11:00 ŠTĚTÍ, příjezd do společnosti Mondi Štětí; 11:35 setkání se zaměstnanci; 12:10 příjezd k Městskému úřadu Štětí; 12:45 setkání s občany města na Novém náměstí; 15:55 LIBOCHOVICE, příjezd do Kulturního střediska U Tří Lip a setkání s představiteli města a okolních obcí; 16:30 setkání s občany na Náměstí 5. května
3. den návštěvy: pátek 25. 11. - 11:00 VRŠOVICE U LOUN, příjezd do 41. mechanizovaného praporu Vršovice, zhlédnutí krátké statické ukázky ručních zbraní a techniky; 11:20 setkání s vojáky; 12:35 PODBOŘANY, příjezd k Národnímu domu; 13:10 setkání s občany města na Masarykově náměstí; 15:30 tisková konference prezidenta republiky a hejtmana