VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jaká je ideální teplota vína a kdy dekantovat?

Severní Čechy - Pokud si chcete vychutnat kvalitní víno v té nejlepší formě, je nezbytné dbát na jeho správné podávání.

10.11.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Dimír Šťastný

Většina vín vyžaduje jistý stupeň předchlazení a některá je vhodné před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití byly dobře patrné specifické vlastnosti vína.

Obecně při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2° C.

Bílá a růžová vína

Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, doporučují odborníci také zvážit jejich dekantaci.

Víno se pak tzv. rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně.

Červená vína

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon láhve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné dekantovat, u velkých těžkých vín dekantujte i několik hodin předem.

Šumivá vína

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladicí nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C. „Dekantace, neboli opatrné přelití vína z láhve do karafy, aby se víno oddělilo od případných usazenin a zároveň se provzdušnilo, se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, tak zvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C," vysvětluje odborník Filip Jantač z Global Wines.

Fortifikovaná červená a bílá vína
- Fortifikovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol. Mezi jejich nejznámější zástupce patří portské a sherry.

- Bílá vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu.

- Při otevírání Vintage Port se ve vybraných restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi.

Autor: Redakce

10.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stavba dálnice. Ilustrační foto.

Výstavbu dálnice D7 nezdržují ekologičtí aktivisté. Přesto ji staví déle než D8

Martin Schulz.

Čtvrtečník Martina Schulze: Na zprávu pana Horáčka z Číny jsem zvědav

FOTO: Koťata kočky rybářské uvidí návštěvníci v děčínské zoo již za 14 dní

Děčín - Nově narozená koťata kočky rybářské prošla ve středu 26. dubna v děčínské zoo vakcinací, čipováním a také kontrolou pohlaví. Jsou ve skvělé kondici.

FOTOGALERIE: Cestovatelé Travelbeat v Peru: Vyšlápli jsme si k Laguně

Děčínsko, Peru - Děčínský Deník sleduje další putování cestovatelů, tentokrát Daniela Dubského z České Kamenice a Jindry Cahákové z Litoměřic. Pár si říká Travelbeat a rozhodl se o své dojmy z cest po Americe pravidelně dělit se čtenáři Deníku. Jejich dalším cílem bylo Peru.

Poslední zápas? To byla taková třešnička na dortu, usmíval se Pomikálek

Děčín – Basketbaloví Válečníci splnili roli favorita. Ve čtvrtfinále vyřadili v pěti zápasech (4:1) Kolín a v semifinále na ně čekají

Osud toulavé a hubené fenky vyvolal v Děčíně vlnu emocí

Děčín – Případ vyhublé fenky výmarského ohaře, která se týden potulovala po Letné v Děčíně a vrátila se k majitelům, vyvolal na sociálních sítích vlnu ohlasů. Lidem se totiž nelíbí, že je fena podvyživená, a často viní také děčínský městský útulek, že s tím nic neudělá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies