„Z raného mládí mám krásnou vzpomínku. V létě, po nedělních rodinných obědech mě táta vyzvedával k oknu, koukali jsme dalekohledem na Milešovku a poslouchali kukání kukačky z nedalekého Liščího vrchu," vypráví Jiří Skalický mladší z obce Bílý Újezd nedaleko Velemína.

Jiří Skalický.Zdroj: Jan Štok

Právě přes Velemín jezdily ještě v pátek tisíce aut mířících z Lovosic do Teplic a opačně. Na nedokončenou dálnici ještě nemohly a právě to způsobovalo místním velké problémy. „Transitní dopravy vedoucí přes Velemín rychle přibylo, a doma jsme si už ani okna otevřít nemohli. Hluk a prach byl přítomný ve dne i v noci. O časté nemožnosti jen přejít silnici, nebo vyjet z křižovatky, nemluvě," uvedl Skalický.

„Že doprava ustane až za desítky let, by mě tehdy nenapadlo," kroutil hlavou v sobotu, těsně po otevření posledního úseku dálnice D8 z Prahy do Drážďan. „Nyní zbývá už jen doufat, že nestabilní podloží pod prackovickou estakádou nebude zlobit a že budu moci jednou se svými dětmi také poslouchat kukání kukačky," usmál se Jiří Skalický.