Dvě rodiny s dětmi připravil pondělní výbuch plynu o domov. Během úterý se totiž do svých domovů v ulici Elišky Krásnohorské nemohly vrátit. Na místě výbuchu totiž probíhalo vyšetřování – mimo jiné musel dům prohlédnout statik. Město Děčín evakuovaným lidem zajistilo již v pondělí večer náhradní ubytování, někteří 
z nich bydlí u příbuzných.

Ohlušující výbuch se ozval v hustě obydlené oblasti poblíž centra v pondělí večer. Po explozi plynové bomby byli čtyři lidé zraněni, z toho tři museli být převezeni na popáleninové centrum ve vinohradské nemocnici v Praze.

Ti, jimž se nic nestalo, během úterý popisovali, co se 
v domě stalo.

„Seděli jsme doma, když se ozvala obrovská rána," řekla  jedna z obyvatelek domu.

Během zlomku vteřiny byla ulice plná střepů z vytlučených oken, z domu se začínal ozývat nářek zraněných. Na místo se řítili záchranáři.
„My jsme byli o patro výše, když to bouchlo. Dítěti se naštěstí nic nestalo," řekla osmnáctiletá matka, která s miminkem našla náhradní ubytování u svého strýce.

Svědkyní výbuchu byla 
i správkyně domu. Podle jejích slov může za výbuch neopatrná manipulace s plynovou bombou u plynového topení.

„Nejprve jsem viděla, jak vyšlehly plameny a následně se ozval výbuch. Byl to mžik. Když jsem pak viděla bombu, která vybuchla, tak měla úplně odtržený plášť od spodního dílu," říká Martina Blahoušová.

Během několika málo minut na místo dorazili hasiči 
i záchranáři. Ti převezli čtyři zraněné do nemocnice. Hned po výbuchu zamířili dva zranění do popáleninového centra v Praze, z toho jeden vrtulníkem.

„V průběhu večera jsme do Prahy převáželi ještě jednoho zraněného, převoz si vyžádalo zhoršení jeho stavu," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Petr Bureš.

„Mohu potvrdit, že tři pacienti popálení při výbuchu 
v Děčíně jsou hospitalizováni ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. K informování o jejich stavu ale nemáme potřebný souhlas," uvedl v úterý odpoledne mluvčí vinohradské nemocnice Lukáš Matýsek.

Podle informací Deníku mají zranění lidé popáleniny prvního a druhého stupně především na rukou, trupu 
a obličeji.

Dům muselo opustit více než deset lidí, pro většinu 
z nich zajistil děčínský magistrát náhradní ubytování.

„Náhradní ubytování jsme zajistili šesti lidem, mezi evakuovanými bylo také tříměsíční miminko. V náhradním ubytování zajištěném městem budou nejméně do středečního dopoledne," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

To potvrdila také Martina Blahoušová. V úterý totiž dům prohlédl statik, podle kterého je dům v pořádku. A s výjimkou vyhořelého bytu je obyvatelný.

„V domě byli také plynaři, kteří odpojili všechny plynoměry. Musím tak zajistit co nejdříve revize plynu a opravu rozvodů elektřiny, které na chodbě také shořely. Poté se budou moci lidé do domu vrátit," uvedla Blahoušová.

Mezitím pro téměř dvě desítky lidí z poničeného domu zajistí náhradní ubytování.

Ještě během pondělního večera se na sociálních sítích objevily výzvy k uspořádání sbírky pro lidi z vyhořelého bytu.  Zatím ale není jasné, co by měli lidé sbírat.

„Náš odbor sociálních věcí zjišťuje, co všechno tito lidé 
v současné chvíli potřebují," dodává Lakomá.
Jedna z maminek mimo jiné uvedla, že nemá pro své miminko žádné oblečení ani sunar, vše prý poničil výbuch plynu.