Kvůli požáru bylo nutné zajistit náhradní ubytování pro sedmnáct lidí, z toho devět dětí. Noc po požáru strávili lidé v jiříkovské tělocvičně. A podle všeho v ní zůstanou nejméně do úterý.

„Majitel domu se k tomu postavil zády. Řekl, že se o ně má postarat ta obec, kde mají trvalé bydliště," říká nazlobeně starosta Jiříkova Michal Maják.

Jiříkovská radnice se snaží najít bydlení v nedalekém Rumburku, kde kontaktovala majitele bytů. Zda se vše podaří dotáhnout do zdárného konce během pondělí nebo úterý, není jasné.

V domě začalo hořet v neděli pozdě večer. Když k domu dorazili hasiči ze šesti jednotek z širokého okolí, byla střecha již v plamenech. Oheň se podařilo hasičům zvládnout ještě v noci, střecha ale vzala za své a značně poškozen je i celý dům.

Takto vypadá dům po požáru nyní.Zdroj: Miroslav Svoboda

„Odhadovaná škoda je dva a půl milionu korun," uvedl vyšetřovatel hasičů Miroslav Svoboda.

Hasiči pracují se dvěma možnými příčinami požáru. Tou první je závada na elektroinstalaci, druhou pak vzplanutí od otevřeného ohně. A to ať úmyslně, či z nedbalosti.
V Jiříkově je to již několikátý podobně velký požár v posledních letech.

Letos v březnu úplně shořela stará dřevěná chalupa ve Starém Jiříkově.

Před pěti lety oheň zničil velký secesní dům stojící přímo na náměstí v Jiříkově. Bývalý hotel Beseda v té době naštěstí již nebyl obývaný. Na hašení se tehdy podílelo třináct aut a trvalo čtyři hodiny, než hasiči dostali oheň pod kontrolu.

Požár domu ve Varnsdorfu.
Z domu ve Varnsdorfu šlehaly několikametrové plameny