PODÍVEJTE SE, JAK TO VYPADALO VEČER: Mohutný požár vyhnal z domova stovky lidí v Děčíně…ZDE…

Stovky evakuovaných lidí, škoda ve výši několika desítek milionů korun, vylekaní obyvatelé, zdevastovaná budova. To je účet mohutného požáru, který ve čtvrtek večer zachvátil bývalý areál ZZN v Děčíně na Starém Městě.

Proč budova, stojící uprostřed sídliště, začala hořet, nebylo do páteční uzávěrky Deníku jasné. Ve hře je ale možnost, že požár, který patří mezi největší v Děčíně za poslední desítky let, někdo založil úmyslně. Popelem tu lehly prodejny nábytku a papírnictví.

„Požár prošetřujeme pro možné podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," uvedla v pátek děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Místním obyvatelům nahnal oheň strach – a také způsobil škody. Nejenže museli v noci ve čtvrtek stovky z nich opustit své domovy, ale ještě během pátku byl vzduch na sídlišti zamořený kouřem. Silný žár navíc zničil některá okna na panelácích; popraskala.

„Plameny šlehaly pořádně vysoko. Museli jsme opustit byt," popsal jeden z obyvatel, který bydlí v paneláku přímo nad areálem. Z desátého patra měl požár jako na dlani.

Zatímco někteří lidé odjeli pryč svými auty, jiní čekali venku a telefonovali příbuzným. Další se posadili do přistavených autobusů. Těch na místo přijela asi desítka.

„Řekli nám, ať si sbalíme věci na noc. Mám s sebou i deku," řekla jedna z obyvatelek s tím, že netuší, kam je autobusy vlastně odvezou.
„Tohle je asi prokletá ulice, během pár měsíců už další evakuace. Ale tentokrát je to mnohem horší, ten oheň je opravdu ošklivý," řekl Miloš Konrády, který bydlí v sousedním paneláku. Před několika měsíci zažil už jednu evakuaci – v domě byla nahlášená bomba. Ta se ale nenašla.

Strach o svůj majetek měli lidé také v dalším, třináctipatrovém věžáku.

„Někteří naši sousedé si raději dávali věci z balkónů pryč, protože plameny šlehaly až nad paneláky. A žhavé kusy střechy létaly ještě mnohem výš," popisuje čtvrteční večer asi čtyřicetiletý muž.

„Evakuováno bylo celkem sedm vchodů," shrnul ředitel děčínské městské policie Marcel Horák s tím, že strážníci lidem rozdávali vodu a s policisty ještě řídili dopravu.

Při požáru museli zasahovat také zdravotníci. Jedna žena dokonce upadla do šoku.

Aby komplikací nebylo málo, během noci se museli lidé v okolních domech obejít také bez elektřiny a plynu, které pracovníci energetických firem kvůli bezpečnosti preventivně odpojili. V některých domech dokonce netekla ani voda. Po čtvrteční půlnoci se ale lidé mohli do svých domovů začít pomalu vracet.

Velké nasazení

Hasiči se při boji s ohněm pořádně zapotili. Na místo jich postupně dorazila asi stovka ze širokého okolí. Jejich zásah sledovaly stovky lidí, někteří si požár natáčeli na mobilní telefony či fotili.

„Byli jsme na místě do půl čtvrté do rána. Během zásahu každý z nás vydýchal čtyři láhve se vzduchem," přibližuje těžkou situaci jeden z dobrovolných hasičů z Benešova nad Ploučnicí.

„Nasazením hasičů byl větší jen lesní požár v Jetřichovicích před několika lety nebo povodně. Ale to byly úplně jiné typy zásahů. V Děčíně se jednalo o největší zásah za mnoho desítek let," prohlásil velitel hasičské stanice v Děčíně Jiří Hykl.

Rekordní bude s největší pravděpodobností také škoda, kterou požár na Starém Městě způsobil.

„Podle velmi předběžných odhadů majitele se škoda jen na vyhořelé budově pohybuje mezi 20 a 30 miliony korun," uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Mohutný požár byl vidět prakticky z celého Děčína. Podle reakcí na sociálních sítích byl cítit zápach z ohně i v mnoho kilometrů vzdálených čtvrtích. Jemné ohořelé části dokonce spadly až na půl druhého kilometru vzdáleném Husově náměstí v Podmoklech.

Budova na Starém Městě byla původně postavena jako továrna na zemědělské stroje. Jaký bude další osud domu není zatím jasné. Vzhledem k tomu, že z něj zbyly pouze obvodové zdi, čeká jej s největší pravděpodobností demolice.