Dva děčínské fotbalové kluby přišly během několika desítek minut o své zázemí. Ve středu ráno totiž začalo hořet v hospodě u bynovského hřiště. Ve stejném domě jsou také šatny děčínských klubů Union a Lokomotiva. Požár poničil velkou část budovy, kterou bude pravděpodobně nutné strhnout. Předběžná škoda byla odhadnuta na několik milionů korun.

O požáru se hasiči dozvěděli kolem šesté hodiny ráno. Do Bynova se sjelo asi padesát hasičů včetně jednotky z Libouchce na Ústecku.
„Požár zasáhl nejen celou restauraci, ale šířil se dále pod střechou ke kabinám sportovců. Hasičům stěžoval zásah špatný přístup k ohniskům požáru ve střešní konstrukci, kdy si museli cestu prořezávat motorovou pilou," popsal vyšetřovatel hasičů Miroslav Svoboda. Celkem museli hasiči nadělat do střechy dvě desítky děr, z prostoru hospody nebo kabin se nebylo možné k ohni dostat.

Co bylo příčinou požáru více než třicet let starého objektu bude jasné během několika dní. Podle vedení tělovýchovné jednoty Union Děčín ale byly všechny revize v pořádku.

Klub nyní musí řešit velmi závažný problém. Kvůli požáru totiž přišel spolu s Lokomotivou o zázemí. Kabiny sice oheň přímo nezasáhl, ale jsou kompletně promočené po hašení. Navíc není jasný osud samotné budovy.

„Nejspíš ji bude nutné strhnout. Dvě třetiny střechy jsou prohořelé, v jednom místě to prohořelo úplně. Ale co je mnohem horší – budova je plná azbestu. A to si myslím, že nám nikdo nedovolí dál provozovat a budeme to muset zbourat," říká předseda tělovýchovné jednoty Jindřich Zlámal s tím, že stav dřevěné budovy ještě posoudí statik.

Právě azbest je velkým problémem. Na mnoha místech 
v republice nařídily úřady rekonstrukce například základních nebo mateřských škol, ve kterých hygienické stanice naměřily příliš velkou koncentraci azbestu ve vzduchu.

V případě zásahu do azbestové vrstvy není možné takovému úniku, navíc trvalému, zabránit, a proto se přistupuje k jeho odstranění. To ale není nijak levné. Takovou budovu je nutné uzavřít do podtlakového obřího vaku, aby azbest nemohl uniknout do okolí. Lidé pracující na jeho odstranění navíc musí pracovat s rouškami, aby se azbestu nenadýchali.

Likvidace následků požáru by tak mohla být pro Union velkým problémem.

„Vše budeme řešit v příštích dnech. Ale na likvidaci takového množství nebezpečného odpadu, jakým azbest je, nemáme peníze," vysvětluje Zlámal. Budovu sice měla jednota pojištěnou, ale vyřízení pojistné události může trvat 
i několik měsíců.

Pro oba kluby, které hrají okresní soutěže, je tak ohrožena jarní část fotbalové sezóny. Ve čtvrtek by se měl sejít Zlámal s ředitelem sousední základní školy a jednat s ním 
o možnosti azylu.

Budova kabin bynovského hřiště ale nežila jen fotbalem. Na hřišti se konala v průběhu roku řada akcí, které byly u bynovských oblíbené.
„Dělala se tady spousta akcí. Dětský den, čarodějnice. Scházeli se tu fotbalisté, i lidi 
z Bynova," řekl smutně jeden z mužů postávající před vyhořelou hospodou.