Jablonecká Česká mincovna vydá na památku XXX. letních olympijských her a XIV. letních paralympijských her mince s českými sportovci, kteří v Londýně vybojovali zlaté medaile. Ve zlatě a stříbře tak doslova zazáří Bára Špotáková, David Svoboda, Mirka Knapková a nejúspěšnější cyklista historie paralympijských her Jiří Ježek.

Mince vyjdou vždy v sadě po čtyřech. Stříbrné vyrazí mincovna v množství 500 sad a předpokládaná cena je 5 000 korun. Zlaté mince budou stát odhadem 50 000 korun, jejich náklad je však limitován počtem pouhých 200 sad.

Sady mincí s portréty nejúspěšnějších českých olympioniků budou raženy v licenci novozélandské mincovny. Půjde o tzv. Smart mince, které jsou legálním platidlem a mají tak vyšší sběratelskou hodnotu. Ražba začne v Jablonci na konci února, mince však lze objednat již nyní.

Výtvarní specialisté na portrét a sport

Výtvarné předlohy pro mincovnu v těchto dnech dokončují akademický sochař Jiří Dostál a medailér a pedagog, který učí nové nadějné umělce v Jablonci, Petr Horák. Všichni portrétovaní olympionici měli možnost zhodnotit návrhy před odevzdáním.

Na mincích bude každý vyobrazen přímo při své sportovní disciplíně (moderní pětiboj, hod oštěpem, skif a paralympijská cyklistika). Oba výtvarníci spolu i samostatně vytvořili nejednu práci se sportovní tématikou.

Pro příklad uveďme Horákovu práci k 60. výročí vítězství Zátopkových na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952, ale i medaile pro hokejový šampionát, o něž se na ledě bojovalo. Z Dostálova ateliéru „vyjela" Sáblíková.

Ke společným tématům patří nepřehlédnutelná zlatá sportovní série s portréty mistrů světa a současně i zlatých olympioniků, která patří Janu Železnému, Martinu Doktorovi, Štěpánce Hilgertové, Jaromíru Jágrovi a Kateřině Neumannové. Tyto medaile před třemi lety navrhoval Jiří Dostál a jeho pedagogický kolega ze Střední uměleckoprůmyslové školy Petr Horák.

Detail v portrétu vždy rozhoduje

Ještě než přijde na řadu samotná ražba mincí, předchází tomu složité přípravy. Výtvarník v ruce naskicuje portrét, podle něj vymodeluje plastiku z hlíny a tu ve finále odlije do sádrového modelu. Z tohoto modelu mincovna připraví na CNC stroji razidlo.

„Jako výtvarník vím, na co se mám při tvorbě portrétu zaměřit. Vidět dotyčného naživo je vždycky lepší, ale často pracuji jen na základě fotografií. Alespoň u Báry jsem byl ve výhodě, protože jsem ji mohl vidět v Jablonci na akcích pořádaných na její počest," vysvětluje Jiří Dostál.

Petr Horák, jemuž je tematika sportu opravdu hodně blízká, dodává: „Pro mě bylo největší ctí vytvořit medaili s portrétem Davida Svobody. Ze všeho nejvíce totiž obdivuji závodníky, kteří soutěží ve více disciplínách, tedy desetibojaře, sedmibojařky a právě moderní pětibojaře." Na medaili je Svoboda vyobrazen, jak třímá českou vlajku při protnutí cílové pásky v poslední disciplíně.

A co bylo na práci výtvarníků pro mincovnu to nejtěžší? „Nejnáročnější je dokončení detailů na sádrovém odlitku. Nejprve se vytvoří tzv. negativ, což je zrcadlový obraz mince, a na něm se provádí rytecké úpravy. Poté se z negativu odlije pozitiv. Při nalezení jakýchkoli chyb je však nutné se vrátit zpět k negativu, chyby odstranit a pozitiv odlít znovu. Celý proces se opakuje do té doby, než je sádrový model dokonalý," shodují se oba tvůrci.

Pátý olympionik mít minci nebude

Na mincích se původně měl objevit i zlatý biker z olympiády v Londýně Jaroslav Kulhavý. Jednání mezi ním a Českou mincovnou ale zkrachovala. „Nedohodli jsme se na podmínkách. Chtěli jsme na mincích mít pětici sportovců, nakonec bude jen čtveřice," řekl ČTK projektový manažer České mincovny Lukáš Jokl.