Přestože v Děčíně nemají florbalisté odpovídající halu, bude klub FBC DDM  Děčín v nové sezóně mít již třináct týmů.

Informoval o tom šéf klubu Tomáš Štěpánek, který hodnotil uplynulou sezónu, ale poodhalil také plány do té nové. „Všechny nové týmy vznikly v mládežnických kategoriích," podotkl Štěpánek.

Mohl byste se stručně ohlédnout za minulou sezónou a krátce zhodnotit umístění všech kategorií?
Celkově jsme měli v soutěžích deset týmů. Velký výkonnostní progres zaznamenala kategorie žen, která dokázala prodat své zkušenosti
z předminulé sezóny. Radost máme i z udržení druhé ligy mužů, jelikož sezóna na takovéto úrovni pro nás, bez domácího zázemí, není vůbec jednoduchá. Již tradičně se dařilo našim mladším kategoriím, jak elévům, tak mladším žákům, kteří se na jednorázových turnajích projevují ve skvělém světle a patří k nejlepším v regionu. Početní problémy postihují kategorie starších žáků, dorostence a juniory. I přes menší početnost hráčů ve zmíněných kádrech se velký počet děčínských florbalistů dostal do finálních sestav reprezentace Ústeckého kraje. Stříbro z mistrovství republiky v dorostu si odvezli Radek Kužel a Michal Neruda. Zlato z mistrovství České republiky v kategorii starších žáků si přivezl Lukáš Chour 
a Jakub Věchet. Liga dorostenek dopadla tak, jak se očekávalo. Tým děčínských dorostenek, který tvoří kostru i ženského týmu, se držel za suverénem soutěže z Liberce.

Zachránili jste soutěž mužů, ve které jste si také zahráli. Jaká to byla pro vás, jako nováčka, sezóna?
Udrželi jsme se, to byl náš cíl. Takže panuje spokojenost. Pozitivem je, že tým během sezóny prošel jistým herním 
vývojem. Ze začátku soutěže 
podával podařené výkony, ovšem bez bodového zisku. To bylo psychicky náročné společně s faktem, že ani jednou 
v sezóně se nemůžete opřít o domácí prostředí, které Děčín nenabízí. Ve druhé polovině sezóny se ustálil kádr a tým našel svou herní tvář. Osobně se bránilo a vysoko napadalo. Tento nepříjemný a fyzicky náročný styl soupeřům neseděl. To nám přineslo do tabulky řadu důležitých bodů.

Chystáte nějaké novinky do nové sezóny?
Jako každý rok, tak i letos jsme rozšířili počet přihlášených týmů do soutěží české florbalové unie. Nyní jich 
máme třináct. Všechny nové týmy vznikly v mládežnických kategoriích, kde je velký počet hráčů a klub chce nabídnout možnost ligově reprezentovat Děčín každému. Dále jsme seskupili kategorie tak, aby naplňovaly koncepční myšlenku klubu. To například znamená, že juniorka bude letošní sezónu trénovat s muži A nebo že týmy obou mužských celků se poprvé v historii tréninkově rozdělí. Hlavní novinkou bude zvýšení kondiční připravenosti méně početných kategorií tak, aby tým i v menším počtu neztratil na síle. Tomu mají napomoci speciální kondiční tréninky a testování v průběhu celé sezóny.

Jak se na novou sezónu jednotlivé celky připravují?
Vzhledem k tomu, že trénujeme v tělocvičnách ZŠ, které jsou o prázdninách zavřené, 
je hlavní náplní předsezónní venkovní kondiční příprava. Zde je hlavní změna v tom, že 
v letošním roce jsou tréninky skupinové. To díky mému menšímu pracovnímu vytížení o prázdninách. Letní příprava, která trvá dva měsíce, se týká tří nejstarších kategorií, tedy mužů A, juniorů a vybraných dorostenců. Ostatní kategorie se zúčastnily soustředění v Rumburku v průběhu července.

Kde vlastně tedy probíhá vaše letní příprava?
Krom klasických tréninků, kde hráči nabírají kondiční objem, mají i regenerační tréninkové jednotky. To znamená, že hráči naběhají spousty kilometrů, ale zároveň svá těla zregenerují pomocí jógy, plaveckého tréninku nebo sauny. Zároveň také zařazujeme párty tréninky. Což představuje netradiční sportovní trénink, jako hodiny spinningu, trénink bojového umění, turnaje ve fotbálku, squash, plážový volejbal nebo bowling.

Dojde v kádrech týmů k nějakým převratným změnám?
K žádným převratným změnám nedojde. Mezi kategoriemi se přesunou jen stávající trenéři, kteří budou doplněni o nové asistenty z řad juniorských a mužských hráčů.

Hodně se teď diskutuje a bojuje o povrch v hale u nádraží…
S halou to momentálně vypadá tak, že nejen náš halový sport se snaží poukázat na 
potřebnost víceúčelové haly 
v Děčíně. Změna povrchu ve vytopené tenisové hale je však velice citlivou otázkou. Krásné pro všechny strany by byla vidina vybudování nové montované haly, jejíž počáteční náklady jsou minimální. Časem by bylo možno halu dovybavovat po stránce zázemí pro diváky a sportovce. Hlavním cílem by byla možnost trénovat a hrát na ploše, která odpovídá požadovaným rozměrům.