Návrat elity starého kontinentu do srdce Evropy přinesl dvojnásobnou zlatou radost hostitelské zemi. Pro čtvrtý skifařský titul mistra Evropy si dovesloval domácí hrdina Ondřej Synek. K životnímu výkonu se doma vybočovaly dvojskifařky Kristýna Fleissnerová a Lenka Antošová z Děčína, které napodobily Synka a na krk si pověsily senzační zlato. České medailové žně dovršila lehká čtyřka bez kormidelníka Kopáč, Vetešník, Viktora, Hájek, kteří získali bronz.

„Jsem rád, že jsem zpátky. Dlouho jsem žádný závod nevyhrál, loni žádný. Užívám si to," líčil po zlatém závodě evidentně vyčerpaný Ondřej Synek.

Pětatřicetiletého majitele tří olympijských medailí, který byl tváří račického šampionátu, vybičovala úžasná atmosféra podél kanálu. „Ten rachot z tribun jsem vnímal. Bylo to hodně emotivní. Byl jsem docela vynervovaný, protože tady byla spousta lidí a všichni říkali, že Synek pojede o zlato. Trochu jsem tomu podlehl, ale naštěstí to dopadlo dobře," oddechl si veslař, který doma sesadil z evropského trůnu Chorvata Damira Martina.

Zatímco Synkův titul všichni očekávali, zlato dvojskifu Fleissnerová – Antošová bylo překvapivé. Sympatické blondýnky snili o obhajobě bronzu, nakonec z toho byl nejcennější kov. „Je to báječný, skvělý! Něco takového jsem si vůbec nepředstavovala. Je to velké překvapení. Je za tím spoustu naježděných kilometrů," smála se na celé kolo Kristýna Fleissnerová.

Pro její děčínskou parťačku Antošovou je zlato obrovským zadostiučiněním. Tři měsíce totiž promarodil s operovaným ramenem. „Kdyby mi někdo v polovině února, kdy jsem poprvé vlezla na vodu a sotva se udržela v lodi, řekl, že to takhle dopadne, klepala bych si na čelo," přiznala Lenka Antošová. „Před startem jsem se bála myslet na zlato, ale cítily jsme šanci a nechtěly ji pustit."

Antošová samou radostí chtěla vzít na pódium svého pejska, to jí ale organizátoři zatrhli. Při medailovém ceremoniálu ji tak dělala společnost sestra Jitka, která jí předávala květiny. „Strašně jsem se na to těšila," svěřila se Lenka. Bývalá parťačka Jitka Antošová před lety získala v Račicích dokonce světové zlato. „O tom jsme se před šampionátem nebavily. Tahle souvislost mě poprvé napadla až včera, že bych to mohla zopakovat."