I přes myšlenky na konec sportovní kariéry se mistr republiky na přelomu roku 2014 a 2015 začal intenzivně připravovat na sezónu. „Po důkladné konzultaci s lékaři, fyzioterapeuty a dalšími odborníky jsem si naložil velkou porci námahy. Na začátku roku jsem toho trochu litoval, ale dal jsem si smělý cíl přivézt alespoň tři medaile ze závodů Českého poháru a nějakou přidat také na republikovém mistrovství," vzpomíná. „Chtěl jsem také být v české reprezentaci pro mezinárodní závody, které se shodou okolností běžely na domácí půdě v Mikulášovicích," připomněl.

Do prvního závodu zažil Fúsek dobrou přípravu bez zdravotních komplikací. „Na krajské mistrovství Středočeského kraje jsem vyrazil s očekáváním. Udělal jsem spoustu zbytečných chyb a trestné minuty mě odsunuly na druhé místo. Přišlo trochu zklamání, krajský závod, žádná nervozita a ono nic," vzpomínal.

Ovšem zkušený „veterán" tento neúspěch hodil za hlavu a nastartoval fantastickou sezónu. „Vyčistil jsem hlavu, přidal na tréninku v lese s buzolou a pokračoval v závodění. V závěru dubna přišel na řadu první ostrý start v Českém poháru turistického závodu v Uherském Hradišti. A bylo z toho vítězství s náskokem dvě a půl minuty."

A pak už to začalo. „Byla to sezóna z říše pohádek, ani se mi tomu nechtělo věřit," usmívá se Fúsek při vzpomínkách. Český pohár Bohumín zlato, Kralupy nad Vltavou zlato, MČR Český Brod zlato a česká nejvyšší soutěž v turistickém závodu byla na konci. Mezitím začal letní biatlon, což je také Fúskova parádní disciplína. „Vše vygradovalo na prvním závodě Českého poháru v Letohradě. Trochu jsem tam bojoval se střelbou, přesto znamenalo druhé místo slušnou porci bodů do žebříčku." Do závodů pak zasáhly organizační starosti, jelikož Fúskovy Mikulášovice hostily mezinárodní mistrovství v turistickém závodu. I přes tréninkový útlum přišly fantastické výkony na tuzemském mistrovství v letním biatlonu. To hostil nejmodernější areál v Novém Městě na Moravě. Mimochodem velmi oblíbená trať Tomáše Fúska. „Všechno si sedlo, střelba byla super a já vybojoval tři zlaté medaile."

TOMÁŠ FÚSEK - sportovní matador, který patří stále mezi nejlepší.Právě tyto tři vítězství řadí Fúsek za rok 2015 hodně vysoko. „Cením si také úspěchu na Mezinárodním mistrovství v Mikulášovicích," připomněl. To zvládl tamní oddíl TOM i po organizační stránce. „Organizačně to musí posoudit někdo nezaujatý, ale vzhledem k faktu, že jsme za přípravu obdrželi od vedení ústředního výboru KČT veřejné uznání, tak se to asi povedlo. Záštitu nad závodem měl předseda Českého olympijského výboru a hejtman Ústeckého kraje a všechny ohlasy byly kladné. A výsledkově musím být spokojený velmi, v Mikulášovicích zůstaly dvě zlaté a jedna stříbrná medaile i další pěkná umístění v top ten," pochvaloval si Fúsek.

Sportovní matador se už věnuje i výchově mladých talentů. „Několik nadějí tady určitě máme. Práce s dětmi je velmi náročná a na venkově ještě o něco těžší. Pořád je to jenom o financích. Ke koučování a koordinování přípravy své i mládeže mám spoustu skvělých pomocníků. Nejvíce mi samozřejmě pomáhá moje žena a pak několik rodičů. Máme dokonce svého vlastního fyzioterapeuta, jedna maminka od talentované nejmladší žákyně pracuje v oboru, tak nám pomáhá s protahovacími a kompenzačními cviky. Letos bychom chtěli s dětmi do první pětky v oddílech, nejmladší žactvo se nám už stabilizuje a podává celkem pravidelné výsledky. Chybí nám dorost, ale ten nám snad brzy doroste ze starších žáků," pevně věří.

Letos padesátiletý Fúsek má jednoho velkého pomocníka, který mu v jeho sportovní kariéře už dlouho pomáhá. „ Už hodně dlouho mám kardiostimulátor. Někdy to jde, někdy zase méně. Záleží na celkové fyzické připravenosti. Jsem pod přísným lékařským dohledem a zatím nemám stanovená žádná zvláštní omezení, musím dodržovat pokyny. Za prodloužení mojí závodní kariéry patří lékařům obrovské poděkování. Je to všechno o hlavě, o vůli, ale to by bylo na celý příběh," podotýká.

Ale není to jen o něm, celá rodina Fúskových je sportovně velmi aktivní. „Žena je Mistr sportu v turistickém závodě. Dcera Andrea má výsledky relativně dobré, ale stále je to těsně pod stupni vítězů. Loni to celkově stačilo v českém žebříčku na bronz. Aktuálně je prvním rokem starší žákyně, ambice má, ale je trošku línější. Synek Ondra je teprve nejmladší žák, z rodiny je úplně nejzdravější, atletický typ, fyzička super. Netlačíme však na pilu, abychom mu sport moc nezprotivili. Oba loni začali i s biatlonem tak uvidíme, u čeho zůstanou a bude je bavit," má jasno Tomáš Fúsek.

Sotva dozněly úspěchy staré sezóny, ta nová spěšně klepe na dveře. „První závody jsou doma v Mikulášovicích, je to pohár Ústeckého kraje turistického závodu v polovině března. České poháry začínají až začátkem května a pak to jede po týdnu až do prázdnin. Letní biatlon začíná zkraje dubna vždy Pražským pohárem, České poháry startují první víkend v červnu. Mistrovství Evropy je v září na Slovensku, ale nepředbíhejme, uvidíme, jak to půjde a zda vydrží zdraví," zůstává Fúsek opatrný.

A právě parádní výsledky z roku 2015 ženou Fúska do další sezóny. „Tak řekněte sami, můžu skončit, když je co obhajovat? Strašně to bolí, hlavně po Vánocích, ale jdu do toho i letos. A jsem si vědom, že loňskou sezonu si už asi nikdy nezopakuji. V mém věku už je potřeba o mnoho více času na regeneraci a odpočinek. Chtěl bych odběhat všechny České poháry v obou soutěžích, slušně zaběhnout české mistrovství, plánuji odjet na mistrovství Slovenska, Evropy a zvažuji účast na části soutěží mistrovství světa v orientačním biatlonu. Termíny se však někde kříží, takže se rozhodneme podle aktuální situace. Vše také samozřejmě záleží na výkonnosti a národních nominacích. Vyběhnuté postupy mám automaticky pouze pro závody české," uzavřel vše.