„Letošní jubilejní Tour de Zeleňák se vydařil znovu na výbornou. Přispělo k tomu především počasí, které se přes páteční celodenní liják umoudřilo a závodní den byl jako vyměněný a za téměř dokonalého cyklistického počasí,“ pochvaloval si organizátor Jan Novota.

Z rumburského náměstí tak odstartoval nejdříve Vložený závod se všemi historickými a klasickými koly, koloběžkáři a dokonce jedním handybikerem. „Pár minut po nich se odehrál historický okamžik, to když poprvé od roku 1984 vyrazili závodníci na „dlouhou“ trať, tedy Obr Zeleňák na dva okruhy. A že jich bylo rovnou na sto padesát,“ připomněl Novota.

Klasická trasa na 54 km pak zaplnila náměstí se svými bezmála pěti sty startujícími. „Překvapením dne byl pro všechny také jeden běžec, který naprosto dobrovolně absolvoval celou trať po svých, a to za úctyhodných šest a půl hodiny,“ zdůraznil.

Nejsledovanější klasickou trať po dlouhých letech vyhrál konečně český závodník. „Byl jím doslova „kluk z plakátu“ a téměř na startu bydlící Libor Bartůňek, hájící barvy týmu Kolokrám Rudá hvězda Kamenický Šenov. V ženách zvítězila rovněž rumburská Eva Matějčková z Rohozec Amulet Team,“ prozradil Novota.

Naopak na dlouhé trati, která měla 106 km, podtrhl dlouholetou nadvládu německých závodníků svým vítězstvím Wanta Hannes z Chotěbuzi. Ženského Obra pro sebe urvala Sandra Demjanovič (Shop 4 Cross). Soutěž týmu pak ovládl bezkonkurenční Rohozec Amulet Team.

„Tradicí na Zeleňáku také zůstává podvečerní a večerní hudební festival, na který zůstává každoročně velké množství závodníků, takže i letos bylo malebné rumburské náměstí slušně zaplněno až do nočních hodin,“ dodal na závěr Jan Novota.

Kristova léta si tak Zeleňák užil na plný plyn a většina z letošních účastníků se již těší na další ročník. Ten by se měl konat v sobotu 1. září 2018.

JOSEF RÁKOSNÍK - trenér Jiskra Modrá.
Štětí bylo prostě někde jinde