Děčínská kanoistika si připsala další úspěch. Stalo se tak v maďarském Györu, kde zazářilo duo Kateřina Zárubová a Adéla Házová.

„V sedmdesátičlenné české výpravě se ve výborném světle předvedla šestice kanoistických reprezentantů z nichž hned tři jsou členy našeho klubu. Česká výprava získala celkem osm medailí, z toho čtyři bronzy zajistili kanoisté a hned dva z nich putují do Děčína zásluhou deblkajaku Kateřina Zárubová – Adéla Házová,“ pravil děčínský trenér Tomáš Charvát.

Rovněž na trenérských a funkcionářských pozicích měl děčínský klub své olympijské zástupce, když Hana Charvátová působila na pozici zástupce hlavního rozhodčího. A právě Tomáš Charvát byl šéftrenérem kanoistického týmu.

„Je to pro nás super výsledek. Nečekali jsme, že se nám tu bude až tak dařit,“ řekla Házová.

Děčínská děvčata se nejdříve představila na pětistovce, kde se náročným čtyřkolovým systémem kvalifikací, rozjížděk a semifinále celkem s přehledem probojovala až do finále. V něm pak po souboji s Italkami obsadil český debl bronzovou medaili. „Škoda nepatrného zaváhání ve startovním bloku, kdy děvčatům už ani výborná jízda ve druhé polovině nestačila na zlikvidování náskoku lodí Německa a Maďarska,“ mrzelo Charváta.

Ve druhé polovině týdenního programu následovaly sprinterské discipliny na 200 metrů. „Ve finálové jízdě se potvrdily předpoklady z rozjížděk, když o zlatu ve prospěch Itálie v souboji s německou lodí rozhodovaly opravdu jen centimetry. Náš deblkajak opět výbornou jízdou smázl zbylou konkurenci a zajistil si další skvělé umístění na stupních vítězů. Se dvěma bronzovými medailemi se tak děčínská děvčata stala největšími hvězdami české výpravy,“ pochvaloval si Charvát.

„První finálový den bylo ošklivé počasí, kvůli dešti a větru se dokonce náš závod musel odložit. Ve druhém finále se cítily mnohem lépe, podmínky byly nesrovnatelně lepší a další bronz je paráda,“ doplnila jej Zárubová.

Jakub Kučera startoval v singlovém sprintu na 200 metrů a v posádce čtyřkajaku. „Zatímco čtyřkajak tvrdým sítem kvalifikačních jízd neprošel a účast v semifinále byla konečnou, v singlu se Kubovi podařilo prokousat se až do těžkého semifinále a v něm si pěknou jízdou a výborným časem zajistil účast v B finále. Konečné sedmé místo v tvrdé konkurenci nejlepších mladých sprinterů je pěkným úspěchem a povzbuzením do další přípravy pro podzimní Závod OH nadějí, kde by se měl Kuba stejně jako obě děvčata z deblkajaku a také Iva Boháčová a Kristýna Havlová, které doplnily tým z národní kvalifikace, představit v podobně silné konkurenci tentokrát na domácí vodě na dráze v Račicích,“ dodal na závěr spokojený trenér Tomáš Charvát.