„Závodit na olympiádě, to byl můj sen od patnácti let," řekla jednadvacetiletá Drahotová. „Ale myslela jsem na lepší výsledek," přiznala. Ve světle souvislostí ale nakonec musela být ráda. „Jak se ta sezona vyvíjela, tak si myslím, že to není nic, za co bych se měla stydět. Ale přeci jen…," neodpustila si pochyby.

Na MS v Pekingu závodila mimo jiné se svalovým zraněním stehenního svalu a měla také odtrženou část fascie od kosti, v níž se vytvořila podélná prasklina. Podle lékaře Pavla Koláře vznikl původně celý problém v zádech, až u lopatky. I proto se léčení táhlo dlouhé měsíce. „Pracujeme na tom, aby tělo bylo v rovnováze, nikam se nevychylovalo a nevedlo to k dalším zraněním. Jsme na dobré cestě," věří Drahotová, že se to nebude opakovat.

I proto její forma v Riu nemohla být medailová, byť Drahotová doufala. „Byla jsem dobře připravená, jak fyzicky, tak psychicky. Šla jsem do toho s tím, že tam nechám všechno, i když to letos nebylo ideální. Nevím, čím to je, nebudu se na nic vymlouvat, cítila jsem se dobře, ale na konci už to nešlo," litovala Drahotová.

Přitom v první polovině závodu bylo tempo pomalé a jí vyhovovalo. Až do desátého kilometru se držela v čelní skupině s favoritkami. Pak se ale začalo zrychlovat a Drahotová nestíhala. Na konci se sice ještě protlačila do desítky, ale na víc neměla. „Snažila jsem se bojovat, mrzí mě trochu ten konec, soupeřky nebyly daleko, ale já jsem neměla víc sil," uvedla.

Loni prý byla připravená na 105 procent. Letos naplno začala trénovat až na jaře a teprve na posledních dvou soustředěních před olympiádou se už cítila dobře, což se projevilo na mistrovství republiky v silniční cyklistice, kde obsadila v časovce třetí místo. „Ale je těžké říct, proč to dnes nešlo. Musí se to všechno sejít, takže jsem aspoň ráda, že jsem zdravá," řekla.

V Riu se těší na to, že se podívá i na další sporty a bude fandit českým reprezentantům. „Ještě jsem nebyla na atletickém stadionu, těším se na biky, na moderní pětibojaře," plánovala. „Zavolám sestře, které jsem to slíbila a také se těším domů, čeká tam na mě přítel," dodala už s úsměvem.