Ústecká parta se vydala na dlouhou cestu do Prostějova, ale u vicemistra podlehla 67:102.

„Tisícovka lidí vytvořila parádní kulisu. Pro nás je to dobrá výhra, určitě jsme splnili roli favorita. V prvním poločase jsme hráli podle našich představ. Dobře jsme bránili, vytvářeli si pozice. Chomutov nehrál úplně odvážně a s takovou sebedůvěrou. Potom se ale obrátila karta, domácí tým se vzepjal k výkonu, který utkání ještě zdramatizoval. Naše zkušenosti a širší kádr byly ale nakonec důvodem, proč jsme vyhráli,“ prohlásil Pavel Budínský, trenér vítězného BK Děčín, pro kterého měl zápas extra specifický náboj.

Před lety v Chomutově hrál, pak ho jako trenér dovedl do NBL mezi elitu. Na zápas se chystal v pantoflích, protože ve městě dál bydlí. „Manželka mi je sebrala, už jsem byl ve druhém patře, ale musel jsem se vrátit,“ řekl s úsměvem.

Budínský si zápas přesto užil náramně. „V Chomutově jsem strávil čtyři roky, celkem i s hraním pět, takže jsem se vracel do této haly rád. Chomutovské prostředí je vynikající – nádherná hala, když přijdou diváci, má to tu úroveň. Bral jsem to jako milé derby, potkal milé lidi, viděl zase známé tváře. Tím, že jsme tu vyhráli, je to samozřejmě pro mě o to lepší,“ dodal.

Domácí tým rozhodně nezklamal!

„Zápas se lámal někdy kolem druhé čtvrtiny, na našich hráčích byla vidět nervozita. Poprvé jsme vlastně narazili na tým ze samotné špičky Mattoni NBL. V prvním poločase jsme zapomínali na hráče pod košem, Děčín se dostal do vedení až o 25 bodů a to se proti takovému týmu dá těžko obracet. Začátek soutěže nám ale napověděl, že můžeme hrát s takovými týmy jako jsou Ostrava nebo Svitavy a že můžeme trochu potrápit třeba i Děčín. To ukazuje, že náš cíl – udržení v nejvyšší soutěži – není nereálný. My musíme krůček po krůčku sbírat vítězství a poctivě pracovat, abychom soutěž udrželi,“ má jasno chomutovský kouč Tomáš Eisner.

Rovněž jemu se atmosféra derby líbila. „Přišla spousta lidí, hrál se výborný basket. Sjíždějí se sem i diváci z ostatních měst,“ ví Eisner.

Ústí na senzaci nedosáhlo. „Prostějov potvrdil kvalitu. Na druhou stranu, první minuty utkání a hlavně druhý poločas nebyl z naší strany špatný. Hráli jsme aktivně, bojovali jsme a domácí tým si nemohl dovolit polevit. V tomto směru můžeme mít z utkání dobrý pocit,“ řekl Roman Bednář, trenér BK Sluneta Ústí nad Labem.

MNBL – 4. kolo:

Chomutov - Děčín 73:89 (20:26, 30:52, 52:66)

Nejvíce bodů: Staněk 21, Krakovič 13, Wright a Lowery po 12 - P. Houška 28, Pomikálek 17, Sanders 12. Rozhodčí: V. Lukeš, Karásek, Milata. Fauly: 18:25. Trestné hody: 17/13 - 12/12. Trojky: 4:5. Diváků: 1000.

Prostějov - Ústí nad Labem 102:67 (26:11, 55:33, 81:51)

Nejvíce bodů: Venta 24, Cadri-Nicholson 21, Prášil 13, Pandula 12, Smith 10 - McFaden 19, Fohler 11, Longmire a Tyrna po 10. Rozhodčí: Vrážel, Holubek, Komprs. Fauly: 21:25. Trestné hody: 22/17 - 22/14. Trojky: 7:5.

Zpracovali Martin Petrů a Vlastimil Novotný