K Pastýřské stěně, na které jištěná cesta vede, musel vyrazit záchranářský vrtulník. Z něj se přibližně do poloviny stometrové stěny ke zraněnému muži spustili záchranáři. Po základním ošetření přímo ve stěně jej vzali do podvěsu pod vrtulníkem a přenesli na druhou stranu Labe, kde na ně již čekala sanitka.

"Muž utrpěl při zdolávání ferraty středně vážná zranění ruky. Letecká záchranná služba zraněného předala pozemní posádce, která jej odvezla na chirurgii k dalšímu ošetření," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník.

V Horním Žlebu zachraňovali tonoucího.
V Horním Žlebu vytáhli hasiči muže z řeky, skončil na ARO

Přestože nebylo zranění sedmapadesátiletého muže nakonec nikterak vážné, neváhal dispečink s vysláním žlutého vrtulníku. "V takovéto situaci je prioritou se dostat ke zraněnému co nejrychleji, protože při podobných případech může dojít k pádu zraněného. A to i tehdy, kdy je zajištěn. Mohl by se tak ještě víc poranit," vysvětluje Voleník.

Co bylo příčinou zranění zatím není jasné. Zkušení lezci ale v počasí, které panuje v posledních dnech, tedy střídání sluníčka a velmi prudkého deště, lezení po pískovcových stěnách kvůli bezpečnosti nedoporučují.

Policie pátrá ve Varnsdorfu v Mandavě.
Varnsdorf: Mrtvý mladík ležel u Panoramy, policie má podezřelého