Na místě zasahovali záchranáři, hasiči i horská služba. „Zjistili jsme, že mladý muž je v bezvědomí, má poraněnou hlavu a pravděpodobně i další zranění,“ uvedl k záchranné akci náčelník Horské služby Krušné hory a zároveň zasahující záchranář Miroslav Güttner.

Pilot balónů Vladimír Lacina.
FOTO: Vznášet se v oblacích. V Krásné Lípě zvou na lety balonem

K nehodě také zamířil vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. „Ten přímo u nás vysadil záchranáře i s lékařem. Společně jsme se snažili zraněnému obnovit životní funkce a nasadili mu krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace. Dorazili i členové místního Hasičského záchranného sboru, kteří přijeli kvůli předpokládanému obtížnému transportu zraněného ze skalního terénu,“ popsal dění u nehody náčelník Güttner.

V Ostrově spadl ze skály horolezec, záchranáři ho resuscitovali.Zdroj: Archiv Horské službyPodle mluvčího krajských záchranářů Prokopa Voleník muž utrpěl velmi vážná zranění s náhlou zástavou oběhu. „Resuscitace byla úspěšná,“ sdělil Voleník. Hasiči a horští záchranáři pacienta šetrně dopravili k hotelu v Ostrově, kde už čekal vrtulník. „Posádka pacienta zajistila a transportovala k dalšímu ošetření na traumacentrum nemocnice v Ústí,“ doplnil Güttner, který zároveň varoval horolezce, aby dbali všech zásad bezpečného lezení na pískovcových skalách a pečlivě kontrolovali, zda mají dobře ukotvené jistící prvky.

Přírodní památka Tiské stěny leží v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a spolu s Ostrovskými a Rájeckými stěnami je vyhledávanou turistickou oblastí. Jak uvedl v nedávném rozhovoru pro Deník starosta Tisé Tomáš Kratochvíl, Tiské skály berou horolezci doslova jako svou Mekku.

Tiské stěny
Tisá je Mekkou horolezců. Někteří nedodržují pravidla, říká starosta Kratochvíl

„Mezi horolezci jsou dvě kategorie, stejně jako mezi lidmi. První jsou ti slušní, kteří pravidla dodržují. Druhou skupinou jsou tací, kteří se tak nechovají a například nerespektují, že 24 hodin po dešti by se po skalách lézt nemělo. Dochází pak k erozi a k ničení skal. To jsou všechno věci, které nám vadí, ale velmi těžko je můžeme ovlivnit," podotkl starosta. Vloni navštívilo Tiské skály přes 35 tisíc platících návštěvníků.