Balíčku, který ožebračuje lidi, zatímco jinými kohoutky odtékají miliardy z předražených veřejných zakázek. Miliardy na financování politických stran a jejich bossů. Řekli DOST i krajské koalici ČSSD a ODS, která za 12 let své vlády proslula zadlužením kraje a skandály s evropskými dotacemi, které řeší policie.

Teď tedy budou vládnout komunisté. Před více než 20 lety jsme je z baráku, který je nyní sídlem Ústeckého kraje, hnali cinkáním klíčů. Šlo nám o svobodu projevu a cestování, chtěli jsme si koupit banány, vepřové a škodovku. Teď svobodu projevu máme, ale je nám trochu na houby. A to ostatní (banány, vepřové a škodovky) v nejistotě, co v kraji s nejvyšší nezaměstnaností republiky přinesou dny příští, pořádně zvažujeme.

Volili jsme komunisty, kteří 20 let nebyli vidět, slyšet. Neměli žádnou moc a neměli co zkazit. Dnes si mohou vybírat. Vytvoří krajskou vládu se sociálními demokraty, což se vzhledem k dobrým vztahům očekává? Pohodlnou většinu by však měli i se Severočechy. Také se mohou rozhodnout pro poměrné zastoupení stran.

Očekávání, které jim svěřili voliči, je veliké. Dnes už jejich dřívější leninské ideje nikdo neřeší. Očekává se od nich ozdravení kraje. Očekává se, že peníze, se kterými kraj hospodaří, investují do podpory větší zaměstnanosti, udržení zdravotních a sociálních služeb, do podpory vzdělanosti, budování a oprav infrastruktury a udržitelného životního prostředí. A také, aby se konečně přestalo lhát a krást.

Mají na to komunisté dost schopností, sil a sebevědomí? Z jejich dosavadního působení v krajském zastupitelstvu se to nejeví. S případným koaličním partnerem, sociální demokracií, měli dohodu o spolupráci, takže většina materiálů projednávaných v krajském zastupitelstvu se dosud schvalovala bez diskuse. Za prebendy a teplá místečka (KSČM měla dva uvolněné předsedy výborů s platem 60 tisíc korun měsíčně a komunista se letos stal i šéfem neslavně proslulého výboru, který rozhodoval o evropských dotacích) předváděli až servilní loajalitu. Budou schopni se osamostatnit?

Hana Vojtová, šéfredaktorka