Okurky jsou v tom nevinně. Jde o překlad z němčiny, kdy tohle období, kdy se mnoho neděje, bývá označováno za „Sauergurkenzeit", čas kyselých okurek. Jinak – okurky jsou krásné a dobré.

Ta letošní tzv. „okurková sezona" vůbec není ani okurková, ani krásná, natož dobrá. Nemine den, abychom z bližšího či vzdálenějšího světa nedostali zprávu o nějaké strašné události. Jako by se už tak dost zrychlená doba ještě o něco urychlila, a dřívější strašné zprávy se staly ještě děsivějšími.

Tlustý deprivant, šikanovaný ve škole, pozve přes sociální síť vrstevníky na „něco malého" v jednom podniku rychlého občerstvení a tam je postřílí. Psychiatrický pacient, v péči lékařů pro opakované sebevražedné pokusy, se odpálí u vstupu na hudební festival. Dva muži, jeden z nich podezřelý z terorismu a s „bezpečnostním" náramkem, vtrhnou do kostela a zavraždí kněze. Všichni pachatelé nějak, více či méně, vyjadřovali sympatie k teroristům organizace „Daeš" (někdy nazývané Islámský stát). Už aby ta okurková sezona všude na světě skončila a začalo se seriózně bojovat proti lži a nenávisti…
Martin Schulz, Doubice