To tak člověk chodí nakupovat a máslo je nejprve krapet dražší, pak cena nějak poskočí, posléze se zblázní úplně a najednou platíte za čtvrtku másla padesát, někde i třiapadesát korun.

Pokoušel jsem se pomocí internetu přijít na to, proč je cena másla najednou dvojnásobná proti, řekněme, ceně před takovým plus minus rokem. Nebudu nikoho napínat, ale kloudnou a nějak přesvědčivou odpověď jsem nenašel. Jednou je to prý způsobeno nedostatkem smetany, jindy za to může obecně slabý kurs eura, pak je to zase zvýšenou spotřebou (po nějakém čtvrtstoletí je totiž máslo zase zdravé…).

Přitom výkupní ceny mléka jsou pořád stejně nízké. Takže záhada? To právě nevím. Přijde mi, že se někdo někde na ceně másla pěkně kapsuje. A pověstný „Kalousek“, který podle jeho arcirivala Babiše jinak zavinil prakticky všechny hrůzy světa, zrovinka za toto asi fakt nemůže.

Šlehačkou na předraženém dortu je pak postoj předsedy Zemědělského svazu pana Pýchy, podle kterého je 50 korun za čtvrtku másla normální a ať prý si na to zvykneme. Tak díky!

Martin Schulz, Doubice

Městská policie v terénu, ilustrační foto.
Ke strážníkům budou moci lidé již od osmnácti let, zbraň ale nosit nebudou