V některých obzvlášť profláknutých (světových) turistických destinacích už je těch návštěvníků tolik, že to po mnoha letech spokojeného připochrochtávání nad výdělky začalo místním vadit. „Běžte domů!“ zní nejmírnější z nápisů, které nám agentury v obrázcích z těch slavných míst (Benátky, Barcelona…) nabízejí.

Zdá se, že kromě problémů s ubývajícími zásobami vody, s narůstajícím znečištěním ovzduší a s všudypřítomnou potíží s přibývajícím množstvím migrantů, kterým se přeplněná Evropa jeví jako pořád ještě lepší místo k žití než jejich domoviny, tu máme problém další.

Lidé ne, že nejsou, ale je jich až moc. V turistických destinacích, k nimž části Děčínska jistě patří, se léta akademicky diskutuje o tom, jak vytvořit cosi jako „udržitelný rozvoj turistického ruchu“. Přijde mi, že letos vskutku mocně přibylo aut, motorek, cyklistů i chodců na všech cestách, které jak známo všechny vedou do Doubice.

Třeba se ten zával vyřeší tím, že příští rok se týmž návštěvníkům do přecpaných cest a lesů kolem už nebude tolik chtít. Jinak, nevím…

Martin Schulz, Doubice

Tony Ducháček se skupinou Garage vystoupí v Jetřichovicích na festivalu Cesta z města.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled