Zpívá rocková zpěvačka před Vánocemi na koncertech koledy?

Vánoční koledy jsem zpívala v pěveckém sboru, ale s kapelou místo nich hrajeme vánoční písničky. Myslím, že kdybychom hráli koledy v rockovém provedení, že by to nemuselo mít ty nejlepší ohlasy. Ráda si je ale zazpívám na půlnoční, tam je na ně ta správná atmosféra. Dokonce i doma si pouštíme rockové vánoční písničky místo koled.

Která koleda je vaše nejoblíbenější a proč?

Jako dítě jsem měla nejradši Půjdem spolu do Betléma, protože je veselá. Teď, když budu vybírat mezi písničkami, které hrajeme, by to byla So this is Christmas od Johna Lennona. Celou kapelu baví a můžeme ji hrát jen pár dní v roce, tak je to pro nás vzácné. Z českých je mojí nejoblíbenější Sliby se maj plnit o Vánocích od Janka Ledeckého, a to proto, že to není nic vyumělkovaného, jen taková čistá věc.

Sabina Křováková a její dětské Vánoce. Zdroj: Archiv Sabiny Křovákové Nechtěla byste třeba někdy natočit vánoční album jako jiní interpreti?

Zatím určitě ne. Je složité napsat desku, ve které si musí člověk vystačit jen s jedním tématem. Skládání mě baví a pořád se to učím, takže na sobě budu makat a možná někdy v budoucnu. Někdy mě u vánočních písniček mrzí, že jsou v kurzu jen pár dní v roce, a kdybych si je pustila v jinou dobu, budu za blázna. Kdyby na vánoční desku někdy došlo, určitě by na ní byly věci vlastní tvorby, hezké by byly i duety. Nejsem zastáncem přezpívávání písniček jiných interpretů. Možná jedna vánoční "srdcovka" by se na ni hodila, ale určitě by měly silně převažovat autorské písničky.

Vánoce jsou na dohled, kde je budete trávit?

Vánoce budu trávit doma v Děčíně s rodinou tak jako každý rok. Ani si neumím představit, že bych byla jinde. Přes rok pendluji mezi Děčínem a Prahou, takže jsem ráda, že můžu tolik dní v kuse strávit doma a vidět se se všemi příbuznými a kamarády. Člověk si odpočine a načerpá nové síly na další rok. Přijde mi, jako bych do nového roku vstupovala vždycky s čistým štítem a všechno se počítalo nanovo.

Co budete dělat na Štědrý den?

Určitě se budu koukat na pohádky a jíst cukroví, na to se moc těším. Baví mě přepínat kanály a vybírat si, na co se mi chce koukat. Těším se na štědrovečerní večeři a rozbalování dárků. Jako každý rok i letos se chystám na půlnoční, která je pro mě takové hezké zakončení Štědrého dne. Přiznám se, že z kostela jdeme s kamarády do hospody, kde si rozdáme dárečky a završíme tento den.

Máte nějakou vysněnou představu Vánoc?

Moje vysněná představa jsou bílé Vánoce. Miluju zimu a sníh, takže pro mě by bylo nejkrásnější, kdyby bylo všechno zasněžené a já mohla stavět sněhuláky. Každý rok jsme chodili s kamarády bobovat, což bohužel poslední roky nejde. Hezké by bylo, kdyby se to letos povedlo a pořádně nasněžilo. Samozřejmě ještě lepší než bílé Vánoce by bylo vidět Ježíška (smích).

Vzpomenete si, jaký byl v dětství váš nejoblíbenější dárek?

Byla jsem hrozně šťastná, když jsem dostala pod stromeček boty-steely. Měly vínovou barvu a barevné tkaničky. Strašně jsem si je přála a konečně jsem si připadala jako opravdová rockerka. Nosila jsem je pořád a vystupovala jsem v nich s kapelou. Sice mě z nich strašně bolely nohy a měla jsem puchýře, ale pro krásu se musí trpět. Už je dávno nenosím, ale doteď je mám.

Dost lidí si dává do nového roku předsevzetí. Co vy?

Předsevzetí si nedávám. Stejně jsem je nikdy nedodržela a pak jsem na sebe byla akorát naštvaná. Vždycky si užívám ohňostroj. Ten mám z celého večera nejradši. Při něm si přeju, aby byl další rok ještě lepší a ještě vydařenější a tak si tak říkám, co bych si přála, aby se mi splnilo. Ještě pochválím rok uplynulý, a ať byl, jaký byl, zhodnotím ho kladně a těším se na nové věci a nový rok.

Máte raději Vánoce, nebo silvestr?

Určitě mám radši Vánoce. Silvestr s rodinou netrávím, tak je to jiné, ne tak emotivní. Pařit s kamarády můžu i jiné dny v roce a kolikrát ty neplánované akce bývají vydařenější než oslavy konce roku, kdy většina lidí čeká, že to bude „velké", a pak to tak být nemusí. Nikdy ani neplánuji, kde budu silvestra trávit. Většinou se to nějak rozhodne spontánně na poslední chvíli. Pokaždé jsem jinde, ale se stejnými lidmi, s kamarády z Děčína.

Sabina Křováková a její dětské Vánoce. Zdroj: Archiv Sabiny Křovákové Co byste lidem popřála do roku 2017?

Do roku 2017 bych lidem popřála, aby se každému splnilo jeho přání. A když to nevyjde, tak hlavně nezoufat, budou další roky, tak to můžeme pořád zkoušet. Hlavně, abychom byli všichni v pohodě, šťastní a nedělali si z ničeho hlavu.

Ještě nám prozraďte, jaké máte pracovní plány pro příští rok?

Na příští rok máme v plánu skládání písniček na další desku, která vyjde napřesrok. Radši tomu s kapelou dáváme více času, abychom mohli písničky zaranžovat jak nejlépe umíme. Chystáme se na turné a na plno koncertů, festivalů a akcí. Všechny termíny a informace jsou na stránkách www.sabinakrovakova.cz, tak doufám, že se někde potkáme (smích).

ČTĚTE: VÁNOČNÍ ROZHOVOR S JIŘÍM WERICHEM PETRÁŠKEM

ČTĚTE: VÁNOČNÍ ROZHOVOR S MLUVČÍ DĚČÍNA MARKÉTOU LAKOMOU

ČTĚTE: VÁNOČNÍ ROZHOVOR S BASKETBALISTOU JAKUBEM HOUŠKOU