„Budeme se snažit, aby se 1. ročník akce Teplice free LIVE vydařil. Aby položil pevný základ tradiční prázdninové akci v centru lázeňského města," uvedl Petr Bydžovský z Attack from North. Spolek také zastupuje kapelu Toxic People, kde Petr Bydžovský zpívá.

UŽ 18 LET TIBETU

Proč jste kývli na pořádání festivalu v Teplicích?
Dostali jsme nabídku od radní Teplic Ivy Dvořákové, která už náš spolek zná a ví, že pořádáme řadu kulturních akcí na severu Čech. Naše sdružení sice sídlí přímo v Rumburku a ve Šluknovském výběžku 18 let pořádá kultovní hudební Festival free Tibet, ale jinak jeho další členové bydlí také v Ústí nad Labem. Kulturní akce už ale pořádáme po celém Ústeckém a Libereckém kraji. Nabídka na pořádání festivalu v centru Teplic nás zaujala a tak jsme na ni rádi přikývli.

Znáte teplickou kulturní scénu a její specifika? Jak byste ji chtěli právě akcí oživit?
Známe spoustu teplických kapel, třeba Hlahol, Blue Rocket a u kapelníka Šanova jsme točili písničky se skupinou Toxic People. Festival Teplice free LIVE přitom bude volně navazovat na Zahájení lázeňské sezony, které je ale zaměřeno na širší publikum.

A vaše akce?
Ta naše oproti tomu směřuje spíše na mladší publikum trávící prázdniny v Teplicích a jejich okolí. Cílem festivalu je oživit veřejný prostor a s podporou města umožnit mladým snadný přístup ke kulturnímu zážitku, protože vstupné bude zdarma.

Kolik kapel na festivalu celkem vystoupí?
Letos jich je šest a uvidíme, jak se to pro příští ročník osvědčí. Hrát se na náměstí Svobody začne v 16.00. Jako hlavní tahák letos na festival přijede Kašpárek v rohlíku, tedy divadelně-hudební kapela, která podle svých slov hraje bejbypunk, hudebně i textově hravý styl s perfektními texty. Jejich bláznivá image a odpovídající ztřeštěné songy, na kterých se ze začátku podíleli třeba David Koller nebo Blanka Šrůmová, v sobě nesou neotřelý pohled na svět očima dětí i originální postřehy ze světa dospělých. Proto kapelu milují děti ale i jejich rodiče. Nedávno jsem navštívil jejich beznadějně vyprodaný koncert v Ústí nad Labem a byla tam vážně skvělá atmosféra. Každý rok chceme do Teplic přivést nový hudební objev. Letos je to John Wolfhooker, československá kapela čtyř muzikantů. Jejich heslo je: „Chceme zachránit rock´n´roll". Ale sami uslyšíte, možná se stanou i vaším objevem ze sestavy skupin na festivalu hned po Kašpárkovi v rohlíku.

SNAD JE PŘEMLUVÍME

Zahrajete i se svou kapelou Toxic People?
Moc rádi bychom, ovšem odjeli jsme už zjara turné, bylo to dost koncertů. Někteří členové naší kapely si chtěli vzít během července dovolenou, tak uvidíme, jak vše dopadne. Snad je přemluvíme, stejně jako lidi z Teplicka, aby v době nového festivalu Teplice free LIVE neodjížděli na dovolenou, ale užili si během víkendu pěknou akci přímo v centru svého města.

ŽIVĚ NA NÁMĚSTÍ SOBOTA 16. ČERVENCE: 16.00 Snap Call, blues-rock, Turnov; 17.00 Cháska, ska-reggae, Nový Bor; 18.25 Kašpárek v rohlíku, bejbypank, Kolín; 20.00 Sorry Holka, grunge-indie, Teplice; 21.10 Toxic People, north-cross, Ústí n. L.; 22.10 John Wolfhooker, rock´n´roll, Praha
After party (klub Nexo Teplice): 23.15 Another False Story, post-hc, Most; 00.15 Hello Officer!, punk-rock, Děčín