„Na hudebním internetovém portálu MusicMap.tv mají kapely možnost se přihlásit do hlasování fanoušků, které vyústí koncertem ve fazónách na fotbalových utkáních mistrovství Evropy," uvedl za pořadatele soutěže kapel Lukáš Fousek.

Kapely se mohou hlásit již od března. Jednou z prvních, která se přihlásila, je skupina mladých muzikantů ze severu Čech Hello Officer. „Pokud pomineme samotnou možnost hraní před jednotlivými zápasy našich reprezentantek, oslovily nás i další super ceny, takže rozhodně jdeme do toho," sdělil Tomáš, kytarista děčínské kapely.

KLIP ZA 50 TISÍC A NAHRÁNÍ DESKY

Vítězné hudební skupiny totiž získají další ceny, které jim pomohou v jejich kariéře. „Bude se jednat o natočení videoklipu v hodnotě 50 tisíc korun, nahrání hudebního EP, koncertování na předních českých festivalech a mnoho dalších cen od partnerů mistrovství Evropy," láká Fousek.

Logo soutěže.Zdroj: archiv autoraZ hlasování fanoušků se do finále soutěže dostane 20 kapel, ze kterých odborná porota, kde nebude chybět ani známý fotbalový šprýmař Pavel Horváth, vybere tři vítězné kapely.

„My už jsme se zúčastnili například soutěže kapel s názvem Skutečná liga nebo také soutěže o hraní na Festivalu free Tibet, kde jsme si i zahráli a bylo to super. Takže nyní bychom rádi podpořili naše holky," usmíval se kytarista Hello Officer.

„Ženský fotbal je pořád ve světě trošičku zastíněn obrovským kolosem fotbalu mužského, což je škoda. Osobně znám jednu vrcholovou fotbalistku a dře od rána do večera," myslí si.

Jeho kolega z kapely, baskytarista Honza, sám aktivně hrál fotbal 15 let. „Za svůj největší fanouškovský zážitek považuji návštěvu zápasu na stadionu Camp Nou v Barceloně, kde bylo 100 tisíc fanoušků. Hraní na ženském Euru by to určitě vyrovnalo," věří basák Honza.

„Pár hráček ženského fotbalu znám osobně a rozhodně ho nepovažuji za podřadný sport, jak tvrdí spousta lidí. Rozhodně by pro mě bylo velice zajímavé účastnit se tohoto projektu s kapelou," dodal.

INSPIRACI SI VZALI Z OLYMPIJSKÝCH PARKŮ

O titul bude v květnu na českém území usilovat osm týmů, mezi nimiž nebude chybět ani domácí soubor vedený vicemistrem Evropy z roku 1996 Karlem Radou.

Fotbalová asociace chystá pro fanoušky řadu doprovodných akcí, po vzoru olympijských parků zorganizuje v hracích městech během turnaje také fotbalové Festivaly zábavy a sportu. Právě v rámci nich tři vítězné kapely vystoupí.

„Inspirovali jsme se olympijskými parky, které během Her měly velký úspěch. Také naše festivaly nabídnou během turnaje všem fanouškům mnoho sportovního vyžití," uvedla Tereza Doušová, vedoucí projektu ME WU17 v České republice.

Skutečná LigaKapely ze severu Čech se mohou od března hlásit ještě do jedné soutěže. Tento měsíc odstartuje také největší tuzemská hudební soutěž Skutečná Liga. Tou za 12 let existence prošlo 4 200 kapel. Hudební talenty v soutěži získají i ceny v hodnotě 250 tisíc Kč, a zajistí si tak koncertování na předních českých a slovenských festivalech. Minulý ročník vyhrála kapela z Ústí nad Labem Idio & Idio. Registrace do obou soutěží probíhá na webu MusicMap.tv.