Jó, prý díky nim nám mohou ostatní města pořadatele koncertů Tondu Moravce jen závidět.

BYL TO ADRENALIN

„Dvě hraní za den s kapelou či sám někdy mám. Ale tři, jako tady na severu, jsou výjimečná. Adrenalinový zážitek," řekl Deníku.

„Je úžasný, že jsou v dobrém slova smyslu magoři, organizující akce jako Tonda Moravec. Jeho nápady se zhmotňují i v dalších městech, proč je nepodpořit? V Ústí se oživí prostor mušle v Městských sadech. Když tu v kulturáku s Mekym hráváme, jdu se tam projít. Říkal jsem si: „Je to krásný místo" a nenapadlo mě, že tu budu hrát. Fajn nápad, dělat tady celé léto v neděli promenádní koncerty. Hrál jsem u vás na severu na třech místech jen pár hodin, ale přišlo mi to jako jedna akce. Publikum i také účinkující vytvořili atmosféru, je skvělý, že se tu co neděli něco děje", jásá Jan.

„Bydlet v Ústí, Děčíně či v Teplicích, mám každou neděli o zábavu postaráno."

Čeká tě turné s Mekym na třech místech ČR a jednom v SR. Jak se na to připravujete?
Intenzivně. Naše česká sekce pilně zkoušela, měli jsme zkoušku v Londýně, kam jsme si jeli zahrát s anglickou částí. Rob Cass, ten produkoval Mekyho poslední dvojCD „Miro", nás ve studiu Abbey Road protáhl i prostory, o kterých jsem neměl ani tušení, že tam existují. Bylo fajn mít tu zkušenost, v pátek máme první koncert v Tip sport Areně v Praze v Holešovicích. Kluci přiletí z Anglie a už ve středu 14. září máme od rána zkoušky na Výstavišti. Moc se na to těším.

Prozraď, v čem to bude unikátní koncert?
Unikátní je to v tom, že na turné Road To Abbey Road 2016 Mira Žbirky bude poprvé velká mezinárodní sestava. Písně zazní v aranžích, ve kterých jsme je točili, bude to blízký tomu, jak je lidi znají z nahrávek. Naše hudba získá jinou energii, místo dvou kytar použijeme tři, místo jedněch kláves piáno a hammondy. Na to je fyzicky třeba víc lidí, a teď poprvé je budeme mít. Získáme opravdu velkej zvuk, jakej jsme zamýšleli už ve studiu. Mezi hosty vystoupí Marika Gombitová, i Magdalena Šalamounová, a Martha, tedy zpěvačky, které s Mekym mají zásadní duety. Vystoupí Pete Brown, textař kapely Cream, kterou jsme všichni od dětství poslouchali a vůbec nás nenapadlo, že se s ním jednou ocitneme na jednom pódiu. Koncert to bude hodně pestrý i pro nás muzikanty. S Mekym hraju už osmnáct let, každý koncert mě baví, ale nikdy jsme nehráli v tak velké sestavě dokonce i skladby, které běžně nehrajeme. Ale teď ano a se spoustou zajímavých hostů.

MILUJU ALL MY DAYS

Který song z posledního řadového dvoj alba Mekyho, „Miro", máš nejradši?
Nejradši mám písničku All My Days…

To nemůže být náhoda, já si vybral stejnou a Following Rain. All My Days mě baví, že je hodně beatlesovská.
Je dost beatlesovská a má tu syrovost. Je tam něco strašně jednoduchýho a na tom je postavené to zvláštní. Tím se to dostává z mainstreamu někam těsně vedle. Baví mě hudebně i tím, že se tam místo akordu dur objeví mol. Posluchači to tak neanalyzují, ale cítí to. Ač je někdo laik, cítí tam něco zvláštního, co zná, ale je to „divný", originální. Ta kombinace mě baví. Je těžké vymyslet něco nového, zvláštní věci vznikají tím, že zkombinuješ něco jinak. Když má song dobrej text i melodii, nikdy se neomrzí. Napsat dobrý song není sranda, uznávám. Tím spíš, že se pohybuju v různých hudebních prostředích, hraju s Vaškem Koubkem a dělám filmovou hudbu, kde záleží na atmosféře. Lidi mají tendenci psaní písniček lehce podceňovat, jenže napsat dobrou jednoduchou píseň, aby to nebylo klišé, mi přijde úplně nejtěžší.

MAROŠ MĚ DOST POTĚŠIL

To, co říkáš, dokazuje i tvá hudba k filmu Revival…
(rozpačitě) Těší mě, že to říkáš, ale o to jsem se snažil. Sám bych tak desku nedělal, na CD jsem písničky předělal. Ve filmu člověk musí splnit zadání: To bylo, abych vymyslel písničky slavný fiktivní kapely, jejíž hity lidi znají, jen je nikdy neslyšeli. Potěšilo mě, když mi Maroš Geišberg, představitel hlavní role, který přijel ke mě do studia nazpívat demo, asi po měsíci volá: „Jé, to jsou tvoje písničky? Já myslel, že to jsou hity ze 60. a 70. let!?" To byl nejlepší kompliment, kterej jsem dostal. Říkal jsem si, že jsem úkol alespoň částečně splnil.