Opravdu všechno, co provází současné uvedení Anděla Páně 2, začalo již před jedenácti lety, kdy vznikla pohádka Anděl Páně. Původně šlo o vánoční film pro Českou televizi, ovšem výsledek byl tak vydařený, že se nakonec především režisérovi Jiřímu Strachovi, debutujícímu tehdy v hraném celovečerním filmu, podařilo prosadit, aby film šel v listopadu 2005 do kin.

Ústřední role si stejně jako v prvním filmu zahráli zleva Jiří Dvořák a Ivan Trojan.Autor: Česká televize a Marlene Film Production

Tam film o nespokojeném a poněkud nešikovném andělu Petronelovi a čertu Uriášovi, jeho parťákovi a věčném pokušiteli, tehdy vidělo kolem 200 tisíc diváků. Na pohádku, původně natočenou na 16 mm formát, „předělaný" pro kinodistribuci, slušný výsledek.

Následující rok jej uvedla Česká televize a pohádka Anděl Páně vytvořila rekord sledovanosti, když se na ni dívalo 2 731 000 diváků. Z titulu se stala pevná součást vánočního televizního programu a klasika rodinného filmu.

Podle anketních průzkumů patří Anděl Páně k nejoblíbenějším pohádkám spolu s Třemi oříšky pro Popelku a Pyšnou princeznou. „Mne jako tvůrce až překvapila rychlost, s níž se pohádka Anděl Páně – dnes už říkejme jedna – během deseti let stala klasikou a zabydlela se v srdcích diváků," říká režisér Jiří Strach.

Již prvního Anděla Páně zdobil jak neotřelý příběh a humor, tak skvělé herecké obsazení. Film znamenal první spolupráci pro hereckou dvojici Ivan Trojan–Jiří Dvořák, nebesa zaplnil Jiří Strach hvězdami v čele v Jiřím Bartoškou v roli Pána Boha (v dalších rolích se objevily například Klára Issová, Anna Geislerová, Veronika Žilková), lidské úlohy v pozemské dějové lince ztvárnili David Švehlík, Zuzana Kajnarová, Zuzana Stivínová nebo Josef Somr.

Pokračování, do kterého se nikomu nechtělo

O volném pokračování se mluvilo průběžně řadu let. „Chtěl jsem, aby scénář byl neprůstřelný, a jestli nebude neprůstřelný, tak žádná dvojka prostě nebude," říká režisér Jiří Strach. Možná proto trvalo jedenáct let, než se podařilo najít dobrý scénář.

Natáčení v Českém KrumlověAutor: Česká televize a Marlene Film Production

Nakonec pro nový příběh Anděla Páně 2 oslovil Jiří Strach předního českého scenáristu Marka Epsteina, s nímž spolupracuje pravidelně na televizních či filmových projektech (BrainStorm, Osmy, Šťastný smolař, Vrásky z lásky). Epstein, který stejně jako režisér nesnáší „dvojky", nejprve odmítl.

„Marek pak přišel s nápadem, aby Pán Bůh poslal ty dva na zem, ale bez převleků," říká Jiří Strach. „Řekl jsem mu, že to nebude fungovat, vždyť ten vtip je právě v tom, že lidi nevědí, že je to čert a anděl. A Marek mi na to odpověděl geniální větu: Jeden den v roce to jde!"

„Natáčením dvojky jsme se tak trochu postavili na start závodu sami se sebou. To je velký risk a odvaha, ale já bych se tam asi nepostavil, kdybych si nevěřil, že mám formu a dobře namazaný lyže v podobě scénáře. Takže k příběhu jsme od počátku přistupovali bez nějaké pýchy, ale naopak s velkým respektem," doplňuje režisér.

Natáčení volného pokračování se bránila také ústřední herecká dvojice. Ivan Trojan přiznává, že Strach oslovil Epsteina trochu jemu za zády, a když pak autor přišel s hotovým textem, nedalo se couvnout.

Ze Stracha, Trojana a Dvořáka se od dob první spolupráce na Andělu Páně stala sehraná trojka – společně natočili například válečné drama Operace Silver A, televizní krimi trilogie Ďáblova lest a Ztracená brána nebo černou komedii Osmy.

Pro úspěch pokračování Anděla Páně se stalo klíčové, zda mezi herci bude fungovat ona nepostižitelná chemie, která před více než desetiletím položila základ obliby prvního dílu. „My tři na sebe absolutně slyšíme a jsme sehraní. Moje režie spočívá v tom, že já třeba řeknu po prvním jetí, po první klapce: ,Ivane já bych chtěl...' a on řekne: ,Já vím...' A to je prostě nevídaný. Jaká je spřízněnost duší, ale i názorů na to, jak ten film má vypadat, co je vtipný, co bude bavit lidi a co baví nás. Takže ta chemie uzrála a já si myslím, že tady ve dvojce se zhodnocuje to, co jsme natrénovali," tvrdí režisér Strach.

Co zůstalo a co se změnilo...

Pro volné pokračování zůstaly klíčové hlavní postavy anděla a čerta. Pozemský příběh má novou dějovou linku. Petronel s Uriášem jsou vysláni na Zemi najít ztracené jablko poznání v předvečer svátku sv. Mikuláše, kdy probíhá nadílka. Seznámí se s chudou holčičkou Anežkou, která marně chodí po koledě jako Mikuláš – bez čerta a anděla ji nikde nechtějí. Anežka ale náhodou našla ztracené kouzelné jablíčko...

Anežku hraje Anička Čtvrtníčková, dcera herce a baviče Petra Čtvrtníčka, o které se mluví jako o největším dětském hereckém talentu současnosti.

Anička Čtvrtníčková coby filmová Anežka, v pozadí Vica KerekesAutor: Česká televize a Marlene Film Production

Zůstala také nebeská linka v čele s Pánem Bohem v podání Jiřího Bartošky. Když mu lékaři v době, kdy se pokračování začalo připravovat, diagnostikovali rakovinu, modlil se věřící režisér Strach za zázrak. „Jirka je pro mě jako Pán Bůh naprosto nenahraditelný. Kdyby se cokoliv stalo, tak bych ten film netočil," přiznává Jiří Strach.

Hvězdné nebe je opět „zalidněno" slavnými svatými od Lucie Bílé v roli svaté Lucie přes Kláru Issovou, Veroniku Žilkovou, Gabrielu Osvaldovou až k další režisérově srdeční herečce Jiřině Bohdalové, která vytvořila roztomilou etudu duše přicházející do nebe.

„Jsem moc rád a těší mě, že nejen Anděl Páně 2, ale vůbec moje práce přitahuje ty nejlepší české herce. Že se na ně můžu spolehnout, opřít se o ně, že si vzájemně důvěřujeme. Při natáčení Anděla Páně 2, které bylo hodně náročné – točilo se v zimě, často v noci, střídaly se lokace –, se dala dohromady skvělá parta, a nejen herecká, ale v celém štábu. Producentky mi vytvořily vynikající podmínky, jedny z nejlepších, jaké jsem kdy na natáčení měl. Já potřebuju být obklopen parťáky, s kterými se dá film utáhnout. Je to velmi důležité a věřím tomu, že nálada při natáčení se do výsledku promítne," říká režisér Jiří Strach.

Zůstal i onen zvláštní druh humoru, který parafrázuje nebo paroduje některé biblické situace – například dialog Petronela se svatým Kryštofem po prohýřené noci: ... Já jsem za Ježíškem nešel, aby nám proměnil vodu ve víno...

Nebo když Pán Bůh se zlobí na Petronela za rozlité víno s argumentem: Já jsem snad někdy něco rozlil? A Panna Maria mu oponuje: A ta potopa světa bylo jako co?

Anděl Páně 2

  • Režie: Jiří Strach
  • Scénář: Marek Epstein, Jiří Strach
  • Kamera: Martin Šec
  • Hudba: Ondřej Gregor Brzobohatý
  • Kostýmy: Katarína Hollá
  • Produkce: Marlene Film Production
  • Koprodukce: Česká televize, společnosti innogy, CertiCon, All Toys, Attack, RTV: Rozhlas a televízia Slovenska