Pod horou Říp, kde odehraje Ozzy s kapelou v sobotu 28. srpna koncert a představí tak i své nové album Scream, si jako speciální hosty zve americkou metalovou hvězdu Korn.

Koncert ale nabídne i skotskou legendu Nazareth, zpěváka Kena Hensleye s kapelou či Deborah Bonham, sestru zesnulého bubeníka slavných Led Zeppelin.

Co si myslíte o tom, že na Řípfestu zazpíváte publiku, které nesmělo ještě před dvaceti lety běžně poslouchat hudbu ze západního světa? A že některé písničky vaší první důležité kapely Black Sabbath, třeba song Iron man (Železný muž), byly v Československu dokonce zakázané?
Je skvělé, že už teď tu šanci mají. Je jen nešťastné a mrzí mě, že to trvalo tak dlouho. Ale doufám, že nejsou ani mojí novou muzikou zklamaní (smích).

Jak se vůbec připravujete na světové turné, jehož evropská část odstartuje právě koncertem pod horou Říp?
Starám se o sebe po celý rok. Cvičím a hlídám si, co jím. Ale když se chystám na turné, většinou se to ještě zintenzivní. Lidé mi říkají, že jsem ve výborné kondici (smích).

Máte radši život na cestách, nebo doma?
Bohužel, v tom nejsem spokojený nikdy. Když jsem doma, tak mi schází to věčné cestování. No a když jsem na turné, zase bych byl nejradši doma.

Jak dlouho trvalo natáčení vaší nové desky Scream? A řekněte něco svým příznivcům o Gusovi G.
Natáčení mojí novinky od začátku do konce trvalo zhruba rok a půl. Během natáčení jsme ale měli přestávky – věnoval jsem se totiž i psaní mé nové knihy. S Gusem G., to je můj nový kytarista, jsem vystoupil zatím dvanáctkrát. A je vážně skvělej! Vůbec celá kapela, kterou mám teď při koncertech za sebou, je vynikající. Zase mě hodně baví vystupovat, koncerty si užívám.

Své evropské turné začínáte právě v Čechách jako hvězda megakoncertu Řípfest 2010. Co už jste o něm slyšel?
No slyšel jsem, že se na Řípfest všichni těší. Myslím si, že to bude opravdu povedená akce. Vlastně i já se na ni opravdu těším!

Co byste vzkázal svým fanouškům v České republice?
Řídím se podle svého rčení: „Čím více budete bláznivě tleskat a bláznit, tím déle budu hrát a zahraju super show.“ Takže přijďte na moji show pod Řípem a já vám všem slibuji, že nebudete zklamaní. Budete se jen bavit!

Který z umělců ovlivnil vaši kariéru?
Když jsem byl mladý, bylo jich hodně. Ale nikdo se nevyrovná mým idolům – The Beatles. Já je poslouchám dodnes.

Jistě, Beatles byli skvělí – ale už dlouho neexistují. Koho si ceníte z nových umělců?
Víte, nové kapely moc často neposlouchám. Mohly by totiž přirozeně ovlivnit moji hudbu, což samozřejmě nechci.

Jak vzpomínáte na Českou republiku?
Vždycky mě nadchne – a hodně si toho vážím – že publikum v Čechách miluje moji muziku. Když jsem ještě dříve mohl pít pivo, vzpomínám si, že jsem se nemohl dočkat, až se napiju nejlepšího piva na světě. Toho vašeho…

Napíšete další knihu?
Určitě!

Pro Čechy představuje hora Říp národní historii, je opředena legendami o vzniku české země. Je to podobně mystické místo, jako třeba Stonhenge v Anglii. Stalo se vám někdy, že jste na nějakém takovém místě cítil jeho magii?
Ano, mám takové podobné zážitky a pocity z těchto míst. Letos jsem hodně slyšel o Řípu a vím, že s českým publikem všichni určitě pocítíme tuto magii.

Zpracovali Radek Strnad a Makéta Veselá