Svátek hokejových fanoušků je tady. Po dlouhých dvaceti letech si mohou lidé 
v Děčíně užít zápasy českého národního týmu. Svůj výběr, který ve čtvrtek a v pátek sehraje v Děčíně dva mezinárodní duely 
v rámci Euro Hockey Challenge proti Dánsku, veze na sever staronový kouč a hokejová legenda Vladimír Růžička.

Děčínský zimní stadion se na tuto velkou hokejovou událost chystá již několik týdnů.  Provést tu museli hned několik vylepšení.

„Opravovali jsme poškozené sedačky, které je nutno očíslovat. Vyměnily se stříšky nad střídačkami, teď  jsou průhledné. Led má nový vzhled, připravovali jsme plánky hlediště. Pro oba týmy se vyladily kabiny," popsal manažer HC Děčín Jan Havlíček.

Česká reprezentace využije kabinu děčínského A týmu, Dánsko bude v kabině pro hosty. Kabiny  prošly nedávno zásadní rekonstrukcí.

„V případě potřeby budou 
k dispozici oběma celkům i další kabiny," říká Havlíček 
s tím, že oba týmy budou bydlet v hotelech přímo v Děčíně.

Přestože se fanoušci už nemohou dočkat, až to vypukne, vyprodáno zřejmě nebude. 
V úterý ještě na každý z duelů zbývalo asi tisíc volných lístků. Kapacita zimního stadionu je přitom pět tisíc lidí.

„Mám lístky na oba dny. Je to paráda," raduje se fanoušek HC Děčín Ivan Nídr. Vstupenky si pořídil do „kotle" za bránu. I když lituje, že nedorazí třeba Tomáš Plekanec, na obě utkání se těší. „Na ledě se ukáží opravdu zajímaví hráči," dodává.

O sestavu ale zase tolik nejde, vždyť hokejový nároďák hrál v Děčíně před dlouhými dvaceti lety! Představil se tu 29. srpna 1994. Do hlediště tehdy dorazilo přes dva tisíce fanoušků, tým trénoval Luděk Bukač, po ledě se proháněli  Stavjaňa, Patera, Martin Procházka, Ujčík nebo asistent současného českého trenéra Jaroslav Špaček.

„Tehdy tady národní tým ani nespal. Přijel z Liberce, kde hrál v sobotu s Německem, a po zápase hned odjel. Mohl tady hrát i Vladimír Růžička, ale v týmu se neobjevil," vzpomíná tehdejší manažer hokejového Děčína Miroslav Zrůst.

Mimochodem – Vladimír Růžička si v Děčíně v reprezentačním dresu zahrál již 
29. března 1986, kdy tehdejší Československo remizovalo 
s Finskem 2:2. Zajímavé je, že 
i zápas s Německem před dvaceti lety skončil 2:2. Dnešní utkání Česko – Dánsko má buly v 18 hodin, v pátek se začíná v 17.30 hodin. Naposledy se národní tým objevil na severu Čech v prosinci roku 2011, když v Chomutově v rámci Euro Hockey tour padl se Švédskem 1:2.