Jaromír Carvan, trenér děčínských hokejistů, spoléhá v letošní sezoně hlavně na ostřílené mazáky. K těm nejlepším tradičně patří Jaroslav Hašek, Dan Volráb nebo Michal Oliverius.

V prvním útoku Medvědů ale odvádí dobrou práci také mladíček Pavel Zajan. Ten v ní hraje právě s dvojicí Hašek – Volráb. Doposud nasbíral patnáct bodů a dal deset branek. „Je to docela neobjektivní. Když hrajete s tak zkušenými a dobrými hráči, jako je Jarda s Danem, tak občas ten bod uděláte. A nemusíte být zase tak dobří," praví útočník, který před sezonou přišel z Litoměřic.

Vy jste před sezonou přišel do Děčína z Litoměřic. Jak zatím vaše druholigové angažmá hodnotíte?
Já jsem rád, že jsem dostal příležitost zahrát si v Děčíně. A jestli se ptáte na hodnocení mého výkonu? Tak to si myslím, že je otázka spíš pro trenéry.

Děčín je v tabulce na sedmém místě. Jste s takovým umístěním spokojený?
Rozhodně s umístěním v tabulce nejsem spokojený, myslím, že máme kvalitní tým na to, abychom byli o pár příček výš, o což se ještě do konce základní části určitě pokusíme.

V útoku nastupujete v první formaci po boku Dana Volrába a Jaroslava Haška. Jak se vám s tak zkušenými hráči spolupracuje?
Spolupracuje se mi s nimi dobře. Já jsem otevřený pro jakékoliv rady od zkušenějších hráčů. Hlavně, když mají všech pět pohromadě. Kluci mi radí co a jak. A já jsem rád, že můžu s tak zkušenými hráči nastupovat, určitě mi to pomůže.

Už vám stihli předat i nějaké zkušenosti a rady do budoucna?
Rozhodně mi vyvrátili pár věcí, co jsem dělal. A naopak poradili věci, které by se mi mohly hodit do budoucna. Za to bych chtěl klukům moc poděkovat.

Vy jste doposud nasbíral patnáct bodů za deset branek a pět asistencí. Na nováčka v týmu docela slušné, ne?
Je to docela neobjektivní. Když totiž hrajete s tak zkušenými a dobrými hráči, jako je Jarda s Danem, tak občas ten bod uděláte. A nemusíte být zase tak dobří.

Jak hodnotíte úroveň druhé ligy a hlavně čtyřkolového modelu?
Ani nevím, jestli můžu úroveň druholigové soutěže nějak moc hodnotit. Přece jen ji hraji teprve prvním rokem a mohu ji porovnat pouze s juniorským hokejem, kde je vidět obrovský rozdíl. Takové hodnocení je přece jen pro zkušenější hráče. Čtyřkolový model mi přijde v pohodě, protože jsem jiný ani nikdy nehrál. Takže jsem si na to v pohodě zvykl. Je pravdou, že je lepší hrát s týmy, které nejsou od Děčína daleko, více zápasů, než hrát jen dvoukolově a jezdit nějaké dálky.

Vy jste předtím hrál mládežnickou soutěž. Byl pro vás přechod do dospělého hokeje nějakým způsobem obtížný?
Určitý přechod to je, o tom žádná. Musel jsem si zvyknout na trochu jiné chování hráčů. Přechod mezi každou kategorií od mladšího dorostu až po chlapy je skok. Do chlapů je ten skok navíc nejmarkantnější. Myslím si, že jsem se s tím nějak popral. Kdybych na tuhle otázku odpovídal na začátku sezony, tak bych vám možná řekl více. Ale teď už to nijak nevnímám.

Trénujete v Děčíně, nebo v Litoměřicích?
Já trénuji v Děčíně. Do Litoměřic jsem jel pouze párkrát, když měly marodku a potřebovaly doplnit hráčský kádr.

Máte nějaký hokejový sen?
Jasně, hrát na Floridě s Jardou Jágrem (smích). Ne, to byl samozřejmě vtip. Svůj hokejový sen bych si rád nechal pro sebe.

Kde byste viděl rád Děčín na konci sezony?
Určitě minimálně v play-off. A pak se jím prokousávat se co nejdál, abychom mohli hrát co nejdéle, a bavit diváky, kteří na nás chodí. A možná i přilákali nějaké další, kteří by začali chodit na děčínský hokej i v dalších sezonách.

Uvidíme vás v dresu Medvědů i v další sezoně?
To je dost možné. Já jsem rád, že tady můžu být. V Děčíně je dobrá parta, pěkné zázemí a skvělí fanoušci.