Zkušený hokejový útočník Děčína Michal Oliverius zahajuje v dresu Medvědů osmou sezónu. „Vždy na sociální sítě něco dám, nějakou blbost. To jsem celý já, člověk to musí odlehčit," smál se v rozhovoru pro Deník.

Michale, jak hodnotíte poslední přípravný zápas s Bílinou, kde jste dal první branku?
Chtěli jsme na Bílinu vletět a odehrát slušně první třetinu. A to se nám, myslím, povedlo. Podle toho se pak celý zápas odvíjel. Sice to skončilo 4:2, ale celý zápas jsme takřka kontrolovali. Škoda, gólů mohlo být více. V závěru už byla znát únava z tréninku a nohám se moc nechtělo.

Co je tedy podle vás ještě potřeba doladit?
V přípravě nás trochu brzdí problémy v obraně. 
A vlastně také proměňování šancí. Góly dáváme, ale příležitostí na skórování je opravdu hodně. Na tom musíme zapracovat.

Jinak se vám ale příprava výsledkově daří. To vás může do startu sezóny zdravě nakopnout, nemyslíte?
Ano, příprava je zatím dobrá. Nejenom výsledkově, ale i herně. Na to, že je srpen. Nechci kluky podceňovat, chraň Bůh, ale v Řisutech a Klášterci nastoupila přeci jen mladší sestava. Tam se kluci prali o triko. 
V zápasech, kde už nastoupili i ti zkušenější, to přeci jen bylo o něčem jiném. Výhry v přípravě nejsou k zahození, dvakrát porazíte stejného soupeře a v soutěži vám to pak může pomoct. 
A ten druhý tým naopak nahlodat.

Děčín zažil malé trenérské rošády. V průběhu minulé sezóny skončil trenér Chládek, kterého do konce nahradilo trio Havlíček, Michálek, Štverák. Teď je tu nový kouč Jaromír Carvan. Jak se vám pod ním pracuje?
Jeho metody jsou vesměs podobné jako u předchozích trenérů. Jsou tam odlišné detaily, které se týkají přesilovek, oslabení, obranné a útočné činnosti. Je jasné, že každý trenér jede podle nějaké šablony a má určitou tvář. Trenér Carvan přišel úplně z jiného regionu, neznal hráče a oni neznali jeho. Museli jsme makat, všichni začínali od nuly.

Vy před startem přípravy dáváte na facebook vtipné glosy nebo fotky, kde narážíte na svůj věk. Cítíte tedy větší únavu?
Je pravda, že každý rok něco vtipného vymyslím. Hlavně jde o odlehčení, to jsem celý já. Čas nezastavíte, nejhorší je, že člověk druhý den vstává do práce. Takže regenerace je prakticky nulová. Půl dne v práci, pak na trénink, do toho ještě trénování mládeže. Jste vlastně celý den v pohybu. Samozřejmě únava přibývá, každý škrábanec je prostě znát. Ale rozhodně nebudu ke konci kariéry fňukat, musím se 
k tomu nějak postavit.

V minulé sezóně jste začínal 
v jedné formaci s Danem Volrábem a Jardou Haškem. Ale pak jste se přesunul do druhé řadě. Prý jste si „překáželi". Jak to bylo?                                                Trenér Chládek nás v minulé přípravě dal k sobě. Vždy jsem hrál centra, Dan Volráb šel na křídlo, ale také byl zvyklý na centra. Takže jsme se tam jeden druhému motali. Pak se po nějakých konzultacích došlo k tomu, že půjdu do druhé řady, kde dostanu dva mlaďochy. Cílem bylo rozvrhnout síly a zkušenost do více útoků. Je to tak lepší.

Jakou mládežnickou kategorii budete v této sezóně trénovat?
Honza Havlíček (manažer HC Děčín) mě dal k mladšímu dorostu. Dva roky mám trenérskou licenci B. Naplňuje mě to, jinak bych to nedělal. Až jednou skončím s aktivním hokejem, rád bych trénoval. A je dobré mít pár let praxe. Člověk pak bude mít zkušenosti a nepůjde do něčeho neznámého.

Hádám, že v této sezóně půjde hlavně o napravení reputace minulého, hodně nevydařeného ročníku, že?
Samozřejmě! Loňská sezóna byl jeden velký horor, nechci na to ani vzpomínat. Tam se snad nic nepovedlo. Přišla změna herního systému, není nás ve skupině osmnáct, ale jen deset. Nebude se tolik cestovat. Těžko odhadnout, kde budeme v tabulce. Bylo tu enormně hodně hráčů, kteří v přípravě bojovali o triko. Hlavně bych chtěl, abychom se dobře prezentovali divákům a vynahradili jim předchozí velmi špatnou sezónu.

Hokejisté Děčína poslední dva přípravné zápasy vyhráli. Nejprve doma porazili Bílinu 4:2 a po tomto rozhovoru opět na vlastním ledě vyzráli na Klášterec v poměru 5:2. Michal Oliverius si v těchto zápasech připsal 6 (1+5) kanadských bodů.

HC Děčín - HC Draci Bílina 4:2 (3:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Oliverius (Faigl), 15. Volráb (Sýkora), 18. Fojt (TS), 23. Fojt (Kment, Procházka) - 30. Štěpánek (Petráš, Čmolík), 49. Polák (Nedrda)

Děčín: Lavinger (Kácha) - Molnár, Vaněk, Chmel, Hucek, Procházka, Vegner - Hašek, Volráb, Sýkora - Faigl, Oliverius, Fojt - Kment, Patzelt, Chovanec - Kopta, Vykouk.

HC Děčín - HC Klášterec nad Ohří 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 14. Faigl (Oliverius, Kopta), 27. Chovanec (Oliverius, Faigl), 36. Kopta (Faigl, Oliverius), 42. Zdvořáček (Faigl, Oliverius), 59. Kopta (Oliverius) – 23. Müller, 58. Hrdlička (Žižka, Páleník)

Děčín: Michajlov (Lavinger) – Molnár, Vaněk, Procházka T., Zdvořáček, Procházka J., Hucek, Michajličenko, Vegner – Chovanec, Volráb, Sýkora – Faigl, Oliverius, Kopta – Fojt, Kment, Patzelt.