Trenér národního týmu Josef Jandač si mnul ruce, jak se čeští hokejisté přesvědčivě vypořádali dvakrát s Norskem. Jenže pak do Chomutova dorazila zpráva ze zámoří, která ho rozesmutnila. Reprezentaci na květnovém šampionátu neposílí dva borci z NHL - obránce Radko Gudas z Philadelphie a útočník Pavel Zacha z New Jersey. Důvod? Neprošli zdravotní prohlídkou. Jandač na to reagoval povoláním beka Davida Musila z Tucsonu, farmářského týmu Arizony. Na pražském kempu se bude v úterý 18. dubna hlásit i gólman Philadelphie Petr Mrázek, zadák Jakub Kindl z Floridy a chomutovský bek Jan Rutta. Později by se měl připojit ještě i kanonýr Flyers Jakub Voráček.

Jsou ztráty důrazného Gudase a talentovaného Zachy citelným oslabením?
U Gudase budeme ještě čekat, jestli se situace nezmění. U Zachy nevím, ten s námi vůbec nekomunikuje. Nebere telefony, takže nevíme, jak se na něj dostat. Od manažera jsme jen dostali informaci, že neprošel zdravotní prohlídkou a tím to končí.

ČR - Norsko 6:3.
Chomutovský azyl hokejové reprezentaci svědčil. Má výhry 4:0 a 6:3

Věříte, že Gudase ještě získáte i přesto, že zdravotní prohlídky jsou v NHL nekompromisní?
Nevím, jak probíhají prohlídky, já tam nebyl. Zacha ale dohrával zápasy v první druhé pětce a nakonec neprošel. Tak nevím…

Máte představu, o kolik hráčů zúžíte kádr?
Moc se nám zužovat nechce. Kvůli zranění nás opustil Pavel Musil z Boleslavi a brankář Machovský, protože v úterý by se měl připojit Mrázek. Dál se nám extra moc nechce hráče uvolňovat. Probíhají už jen finálové zápasy a k dispozici budou hráči Magnitogorsku, Liberce a Brna, kteří ale můžou být různě dobití a zranění. A z NHL se to moc nerýsuje. Počítat můžeme jen s Voráčkem, Mrázkem a Kindlem.

Co vám ukázaly první dva zápasy s Norskem (4:0 a 6:3)?
Myslím si, že některé systémové věci, které jsme tři neděle trénovali, jsme přenesli do hry. Hodně jsme se zaměřili na obranu, ale Norsko nás až tolik neprověřilo v obranné činnosti. Trošičku mě mrzí ty tři inkasované góly. Ale zase jsme jich šest dali a myslím si, že jsme jich mohli dát i víc, protože šance jsme na to měli. Možná by to chtělo zlepšit efektivitu, jinak jsme podali velmi solidní výkon. Nemůžeme počítat s tím, že bychom někoho přehrávali. Hráli jsme trpělivě a postupně přidávali góly.

Dal jste příležitost všem hráčům…
Chceme v přípravě síly rozložit, aby hráči nebyli přetížení. Máme zkušenosti z minulých let a chceme, aby šli do mistrovství svěží.

Jak se vám jevil Košťálek z AHL, který odehrál první zápas za nároďák?
V letošní sezoně jsme měli hodně nováčků, bažantů a vždycky je v tom první utkání cítit malinká nervozita. Proto jsem v hodnocení opatrný, ale takový první dojem je, že strašně dlouho drží puk, přišlo mi, že hraje ještě takový juniorský hokej.