„Vlašim je tým, který hraje kombinovaný fotbal. To by nám mohlo vyhovovat. Vstup do soutěže jsme neměli ideální. Máme tak jedinečnou příležitost zlepšit minusové body. Takhle to vnímáme,“ pravil kouč, jehož tým čekají ve čtyřech dnech hned dva venkovní zápasy.

V minulé sezóně Vlašim vybojovala historické čtvrté místo, Varnsdorf dokázala porazit dvakrát 1:0. „Je to obehraná písnička. Nesehráli jsme s Vlašimí vůbec špatné zápasy, ale nedávali jsme branky. A naopak lacině inkasujeme. Podívejte se na Plzeň. Soupeř s Kypru tam mohl vyhrát 3:0. Ale nedal šance. Právě koncovka je naším největším problémem,“ má jasno.

V týdnu Severočeši posílili, z Jablonce přišel na hostování talentovaný David Breda. „David přišel i z důvodu, že nás díky zranění trénovalo prakticky dvanáct. Je to hlavně typ hráče, který umí skórovat ze střední vzdálenosti. Má velké ofenzivní předpoklady. Věřím, že bude hladový, od zimy je zdravá a připravený. Věřím, že nám pomůže,“ zdůraznil Frťala, který nevyloučil, že by Breda mohl naskočit i proti Vlašimi.

Druhou ligu čeká ve středu 23. srpna vložené kolo, Varnsdorf tak sehraje v osmi dnech tři zápasy. „Já z toho nedělám vědu, vnímám to jako normální součást profesionálního fotbalu. Méně se trénuje, je méně času na různé nácviky. Ale takový model vyhovuje i hráčům. Podle mě to je ideální,“ přiznal Frťala.

Horší je to se zdravotním kádrem Varnsdorfu. „Je to tak padesát na padesát. Někteří se dali do kupy, někteří se zase zranili. I proto jsem rád, že přišel David Breda,“ dodal slovenský trenér.

V minulém utkání chyběli Filip, Zieris, Král, Cennerazzo a Švantner.

Proti Varnsdorfu by neměl chybět v základní sestavě Vlašimi střelec dvou gólů v Příbrami, Oskar Fotr, pro něhož bude zápas pikantnější, protože loni na severu Čech působil. „Určitě bude pro mě zajímavější, ale nejdůležitější je, abychom vyhráli. Rok ve Varnsdorfu pro mě nebyl povedený a chtěl bych na něj spíš zapomenout. Sice jsem tam nasbíral cenné zkušenosti, ale neprosadil jsem se,“ říká 21-letý útočník a dodává k hecování: „Pár kamarádů tam mám a dokonce jednoho z největších, Ondru Kocourka. S ním si ale raději popovídám až po zápase.“

Utkání 4. kola Fortuna národní ligy startuje v neděli 20. srpna od 17 hodin ve Vlašimi.