„V prvním poločase to nebyl optimální výkon. Nebyl tam takový pohyb, jaký bychom si představovali, v útočné fázi jsme to řešili zbrkle. Pak se to prostřídalo a hra se zvedla. Bylo to živější, přímočařejší. Soupeře jsme do vážnějších šancí vlastně nepustili. Směrem do defenzivy dobrá zpráva. Bylo to zasloužené vítězství. Zápas nám ale ukázal i to, kde máme rezervy, na kterých musíme zapracovat,“ zdůraznil trenér FK Varnsdorf David Oulehla.

Léto proběhlo ve Varnsdorfu optimálně. V přípravě si celek z Kotliny připsal skalp Liberce, nebo vyhrál turnaj v Počátkách. Ale hlavní je, že týmu se vyhýbala zranění, či nemoce. „Je hrozně důležité, že do prvního zápasu jdeme v kompletním složení. Až na Bojana Dordiče, který se ale dobře zotavuje po operaci,“ prozradil.

V hráčském kádru zůstaly všechny nové tváře, které do Varnsdorfu během přípravy zamířily. „Ještě jednáme o příchodua Pavla Svobody, který odehrál v generálce druhý poločas. Otazník visí nad Dzabou. Ale oba hráče tady chceme,“ připustil Oulehla.

Fortuna národní liga startuje pro Varnsdorfu už v pátek 20. července. Severočeši nastoupí od 19 hodin ve Znojmě. „Samozřejmě jsme sledovali přípravy našich soupeřů. U Znojma to bude těžší, jelikož před prvním kole se informace shánějí hůř. Znojmo má kvalitní a zkušené mužstvo s řadou výborných hráčů. Obrana je stejná, prim tam hrají Helísek a Cihlář. Soupeř navíc angažoval Ordoše, který je nadprůměrný hráč. Je to prostě pohyblivé a dynamické mužstvo. My se ale chceme prezentovat naši hrou a chceme být aktivní. Věřím, že nám to nějaké body přinese,“ doufá mladý kouč.

Dává si Varnsdorf konkrétní cíle? „Od pana Gabriela jsem žádný konkrétní požadavek nedostal. Hodně důležitý bude vstup do soutěže. Je potřeba, aby hráči získali potřebné sebevědomí do dalšího průběhu soutěže. Nerad bych se s týmem pohyboval tam, kde by to zavánělo bojem o záchranu. Ale ta hrana úspěchu a neúspěchu je tenká. Takže ani já nedokážu odhadnout, jak to bude. Ale s kluků mám dobrý pocit. Dobře pracovali, mají charakter a chuť. Věřím, že to dobře nastartujeme,“ pravil s úsměvem.

Že by se David Oulehla stresoval tím, že ho v pátek čeká první utkání v roli hlavního trenéra seniorského týmu? „Osobně nepatřím k trenérům, který by se stresoval, nebo snad nespal. Ono se to nezdá, ale mám za sebou hromadu zápasu v dorostu, hráli jsme i o záchranu, nějaký tlak tam byl. Výrazně to neprožívám. Hrozně se těším, v mé kariéře jsem se posunul, před lety bych nečekal, že bych došel tak daleko. Užívám si. Nabádám kluky, že nás tohle sice živí, ale musí nás to také bavit,“ dodal na závěr.

FK Varnsdorf - FCO Neugersdorf 4:0 (1:0) B: 12. Dzaba, 49. Rudnytskyy, 57. Svoboda, 84. Schön.

FK Varnsdorf: 1. poločas: Porcal - Heppner, Kozma, Kouřil, Richter - Zbrožek, Kubista - Rudnytskyy, Kocourek, Barac - Dzaba

2. poločas: Samoel - Richter, Dvořák, Kouřil, Heppner - Novák, Bláha - Schön, Ondráček, Bielesz - Svoboda